Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna kénytelen lehet békemegállapodást kötni Vlagyimir Putyin feltételei szerint

2024. május 29., szerda 11:56

A Nemzetközi Válságcsoport kedden közzétett jelentése szerint Ukrajna kénytelen lehet megállapodni Oroszországgal, ráadásul Vlagyimir Putyin feltételei szerint. Az elemzők szerint 2023 megmutatta az ukrán stratégia gyengeségeit, emellett az aktuális helyzetben a nyugati támogatás nem garantálható, különösen az Egyesült Államok részéről. A jelentésben kijelentik, hogy ha Ukrajna és szövetségesei nem tudnak alkalmazkodni és fenntartani az elszántságukat, tovább folytatódnak az élet- és területveszteségek.

Ukrajnának és szövetségeseinek gyorsan kell cselekedniük annak érdekében, hogy csapatai rendelkezzenek az Oroszország elleni harchoz szükséges fegyverekkel és kiképzéssel, különben Kijev kénytelen lesz olyan megállapodást kötni a háború befejezéséről, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megfelel – közölte a Newsweek szerint a Nemzetközi Válságcsoport (ICG), globális válságokkal kapcsolatos kutatásokat és elemzéseket végző, politikai döntéshozók és akadémikusok által vezetett kutatóközpont.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, több magas rangú orosz tisztviselő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó tűzszünetet kötni Ukrajnában a jelenlegi frontvonalak mentén. Az orosz elnök arra használná ki a mostani fronthelyzetet, hogy lezárja a háborút, ugyanakkor a források azt is hozzátették, hogy Oroszország elnöke kész folytatni a harcot, ha „Kijev és a Nyugat” nem válaszol neki.

A Nemzetközi Válságcsoport szerint a 2023-as év aláhúzta „a Kijev által játszott lapok jelentős gyengeségeit”, és hogy a nyugati támogatás nem garantálható, különösen az Egyesült Államokban a segélyezéssel kapcsolatos politikai polarizáció miatt.

Túl sokáig ragaszkodtak a szövetségesek ahhoz a gondolatmenethez, amely Oroszország gyengeségéről és Ukrajna azon képességéről szól, hogy a Kremlt harctéri sikerekkel tárgyalásokra kényszerítheti

– közölte Alissa de Carbonnel, az ICG európai és közép-ázsiai programigazgató-helyettese.

„Ha az Egyesült Államok csökkenti a támogatását, Európának kell majd pótolnia a hiányosságokat” – áll a tájékoztatásban. Azonban Ukrajnának a nagyobb európai támogatáshoz szüksége lenne jobb szövetségi kapcsolatokra a térségben. A jelentés szerint legalább ilyen fontos, hogy Ukrajna rendbe hozza „elromlott toborzási és bevetési rendszerét”, valamint mozgósítsa és kiképezze a frontcsapatokat, amelynek tervezését az ország hatóságai és katonasága elhanyagolta.

Ha Ukrajna és támogatói nem lépnek gyorsan a problémák megoldása érdekében, Kijevnek lehet, hogy nem lesz más választása, mint hogy Oroszország feltételei szerint békemegállapodást kössön

– jelentette ki beszámolójában a Nemzetközi Válságcsoport, hozzátéve, hogy még ha egy ilyen alku rövid távon véget is vetne a harcoknak, az „óriási árat jelentene nemcsak Ukrajnának, hanem az európai biztonságnak is”.

Ukrajnában folytatódhatnak az élet- és területveszteségek

Az ukrán erők hátránnyal küzdenek, miközben az orosz csapatok előrenyomultak Kelet-Ukrajnában, különösen Harkiv térségében. Bár az ukrajnai csapatok túlerőben vannak, lőszerhiánnyal küzdenek, amit az amerikai kongresszus által elfogadott segélycsomag remélhetőleg orvosolni fog – közölte az ICG.

Mindkét fél abban reménykedik, hogy ellenfele jelentős engedményeket tesz a békéért cserébe,

miközben az ukránoknak elegendő csapatot kellene besoroznia, és várni, hogy szövetségesei megadják a hosszú háborúhoz szükséges fegyvereket – áll a válságcsoport kedden közzétett jelentésében.

„Ha Ukrajna és támogatói nem tudnak egyszerre alkalmazkodni és fenntartani az elszántságukat, Kijev szinte biztosan folytatni fogja az élet- és területveszteséget” – írja a jelentés, „akkor végül nem sok választása marad, mint valamilyen alkut kötni”. A válságcsoport megjegyezte, hogy „a diplomácia” véget vetne a harcoknak, Ukrajnának és szövetségeseinek „addig kell folytatniuk a harcot, amíg Moszkva nem érdekelt egy olyan megállapodásban, amely nem csak a lövöldözésnek vet véget, hanem korlátozza az orosz kapacitást a jövőbeli agresszióra”.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok