Index Vakbarát Hírportál

Rekordhőségben Indiában: választási biztosok kaptak hőgutát és haltak meg

2024. június 2., vasárnap 17:56

Az indiai hőhullám különösen megnehezítette az indiai általános választások utolsó napjait, ugyanis számos választási alkalmazott és szavazópolgár is halálos hőgutát kapott. Az Indiai Meteorológiai Szolgálat szerint a hőérzet még a 61 fokot is elérte Balliában.

Navdeep Rinwa, az észak-indiai Uttar Pradesh állam választási hivatalnoka szerint legkevesebb 33 indiai választási alkalmazott halt meg az államban a szavazás utolsó napján hőguta következtében – írja az Al Jazeera.

Mint írják, ez a szám tartalmazza a biztonsági őröket és a közegészségügyi személyzetet is. A hivatalnok szerint az elhunytak családtagjai kártérítést kapnak.

1,5 millió rúpia (csaknem 6,5 millió forint) pénzbeli kártérítést biztosítanak az elhunytak családjainak

– mondta Rinwa újságíróknak válaszolva.

Bár az intenzív hőhullám miatt több halálesetről is érkezett jelentés, a választásokon történt halálesetek különösen megrázták a közvéleményt. Rinwa egy külön incidensről is beszámolt, amelyben Ballia városában egy szavazósorban álló férfi eszméletét vesztette. „A választót az egyik egészségügyi intézménybe vitték, ahol megérkezésekor halottnak nyilvánították” – mondta.

Az Indiai Meteorológiai Szolgálat szerint Jhansi városában a hőmérséklet szombaton elérte a 46,9 fokot. Médiajelentések szerint Balliában is rekordot mértek,

és ott a hőérzet akár a 61 fokot is elérhette.

 Biharban legalább 10, választásokkal összefüggő haláleset történt szombaton, de a hatóságok szerint az áldozatok száma még emelkedhet. Odishában eközben legkevesebb kilenc ember vesztette életét, velük így két nap alatt 54-re nőtt a halottak száma.

Emlékeztetnek, hogy Indiában egyáltalán nem ritka a perzselő nyári hőmérséklet, de az elmúlt években több tudományos kutatás is rávilágított, hogy az éghajlatváltozás miatt a hőhullámok hosszabbá, gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A Hindustan Times pedig arról írt, hogy szombaton országszerte összesen 58 ember halt meg hőség miatt.

A választásokon a mostani kormányfő az esélyes

A választásokhoz visszakanyarodva, a legutolsó exit pollok azt jósolták, hogy Narendra Modi miniszterelnök sorozatban harmadszor is megnyeri a választásokat, és nagy többséggel újraválasztják. A regnáló miniszterelnök pártja az előrejelzések szerint annyi szavazatot zsebelhetett be, hogy jelentős többsége lesz az indiai parlament alsóházában.

A hat hétig tartott és szombat este zárult, hét szakaszból álló indiai választásra csaknem egymilliárd indiai regisztrált. A szavazatokat kedden számolják össze, a végeredményt pedig valószínűleg még a nap végéig közzéteszik.

Rovatok