Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi rendőrség őrizetbe vett egy művészt, aki négy számot rajzolt a levegőbe

2024. június 6., csütörtök 11:02

A hatóságok nem tolerálták a 8964-et. Csen Szan-mu ezzel a Tienanmen téri vérfürdő 35. évfordulójára emlékezett. Kína szerint aznap, 1989. június 4-én semmi sem történt a fővárosban.

A Mennyei béke kapujának terén több ezer civilt öltek meg a kínai katonák, miután megrohamozták a demokratikusnak szánt tüntetés részvevőit. A hadsereg tankokkal vonult fel, a körülzárt, fegyvertelen tömeget pedig minden oldalról lőtte a gyalogság.

A tiltakozók – elsősorban diákok – akkor már hetedik hete követeltek demokratikus változásokat. Golyókkal válaszoltak álmaikra.

A vérfürdő másnapján készült az ikonikus fotó a magányos férfiról, aki kiállt a dübörgő tankok elé. Végül a harckocsizók engedtek, és elhaladtak mellette. A fényképet készítő Jeff Widener Pulitzer-díjat kapott alkotásáért, amelynek eredeti filmjét egy diák csempészte az akkor még független Hongkongba.

A városállam most már Peking fennhatósága alá tartozik, és itt – csakúgy, mint Kína többi részében – nyilvánosan tilos Tienanmenre emlékezni.

Csen Szan-mu azonban dacolt a hatóságokkal. Kiállt az úttestre, majd a fotósok gyűrűjében a levegőbe festette a négy számot, sőt azt mímelte, hogy bort önt a földre. A kínai hagyomány szerint így gyászolják a halottakat.

A közelben posztoló rendőrök azonnal őrizetbe vették a művészt – jelentette a The Guardian. Arra hivatkoztak: bejelentést kaptak egy férfiról, aki közterületen „zavart keltett”. Csent bevitték, kihallgatták, majd minden következmény nélkül szabadon bocsátották.

„Bátran meneteltek a változásokért”

Ugyanakkor június 4-én Pekingben a Tienanmen teret hermetikusan lezárták, holott a lakosság elméletileg nem is tudhat arról, mi történt ott 35 évvel ezelőtt.

A jegyértékesítő portálon megjelent közlemény szerint az aznapi foglalásokat felfüggesztették, a korábban lefoglalt jegyek árát pedig visszatérítik. Egy helybeli szerint még a teret szegélyező főutat is lezárták a gyalogosok és a kerékpárosok elől.

Jóllehet a hivatalos, állami média június 4-én elhallgatta a múltat, néhány angol nyelvű kínai azt jelezte az X-en, hogy a vérfürdőről szóló tudósítások a Nyugat dezinformációi.

Az X használata és 1989. június 4. említése egyaránt tilos Kínában.

A diaszpóra azonban – a többi között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Tajvanon – megemlékezett a gyászos évfordulóról. Laj Csing-te tajvani elnök szintén tisztelgett a „diákok és polgárok előtt, akik bátran meneteltek a változásért”.

Lázító szándék

A hongkongi és a kínai hatóságok több másként gondolkodót tartóztattak le vagy helyeztek megfigyelés alá az évforduló környékén – jelezték emberi jogi aktivisták.

Lázító szándékkal üzeneteket tettek közzé egy „közelgő kényes dátum” előtt – az új nemzetbiztonsági törvény alapján ezzel a váddal tartóztatott le a hongkongi rendőrség nyolc embert. A legnagyobb tienanmeni megemlékezést épp Hongkongban rendezték meg harminc éve, azóta azonban az ilyen jellegű rendezvényeket betiltották.

Zárt otthonában azonban bárki leróhatja kegyeletét a mészárlás áldozatai előtt – legalábbis ezt állítja két hongkongi törvényhozó.

„Legfőbb ideje” leállni a nyilvános megemlékezésekkel, mert egyesek „visszaélnek az emberek érzelmeivel”, és arra használják fel június 4-ét, hogy gyűlöletet szítsanak a kínai kormány ellen – ezt állítja egy Peking-párti képviselő. Regina Ip azonban hozzátette: ha valaki a magánéletben bármi olyat tesz, amivel nem gerjeszt haragot a kínai vezetés ellen, akkor „szerintem nem követ el bűncselekményt”.

Rovatok