Index Vakbarát Hírportál

A vizeletüket itatták velük, napokig kínoztak egy egész falut a mianmari katonák

2024. június 6., csütörtök 12:39

Két és fél napon át terrorizálta a mianmari katonai junta Byai Phyu lakóit. Szemtanúk beszámolói szerint a katonák bekötötték a szemüket és megverték őket, égő benzint öntöttek a bőrükre, néhányukat pedig vizeletük megivására kényszerítették.

Helyi lakosok és az ellenzéki erők szerint legalább 50 embert öltek meg mianmari katonák a múlt héten Rakhine állam egyik falujában – írja a BBC.

A katonák az Arakán Hadsereg támogatóit keresték, amely az elmúlt időszakban az egyik leghatékonyabb harci erővé vált Mianmarban.

„Ötvenegy 15 és 70 év közötti embert erőszakosan megkínoztak és megöltek” – áll a megbuktatott polgári kormányt képviselő nemzeti egységkormány közleményében. Az Arakán Hadsereg több mint 70 emberre becsülte a halálos áldozatok számát.

A kormányzó katonai junta visszautasította a vádakat, ami a jelenlegi tudás szerint a három éve tartó mianmari polgárháború egyik legszörnyűbb atrocitása.

Megkérdezték a férfiakat, hogy az Arakán Hadsereg ebben a faluban van-e. Bármilyen választ adtak is, akár azt mondták, hogy ott van, akár azt, hogy nem, vagy nem tudták, a katonák megütötték őket

– mondta egy nő a BBC-nek.

Az Arakán Hadsereg mindössze hat hónap alatt végigsöpört Rakhine állam nagy részén, és a katonaságot folyamatos visszavonulásra kényszerítette. A katonai erő tavaly vetett véget a hadsereggel kötött tűzszünetnek, és csatlakozott az ország más részein élő etnikai lázadókhoz egy olyan kombinált akcióban, amelynek célja a 2021 februárjában hatalmat átvevő junta megdöntése volt.

Saját szememmel láttam, ahogy a férjemet elvitték egy katonai járművel. A fiamat elválasztották mindkettőnktől, és nem tudom, hol van. Most nem tudom, hogy a fiam és a férjem él-e, vagy sem

– mondta a nő.

A tanúk elmondása szerint a valamivel több mint 1000 háztartást magában foglaló faluban két napon keresztül mindenkit a szabadban, a nap alatt tartottak, gyakorlatilag alig engedték őket enni és inni. Több tucat férfit megkötöztek, bekötötték a szemüket, és néhányat el is vittek további kihallgatásra. Sokan még azóta sem tértek vissza.

Annyira szomjasak voltak, egész nap a napon álltak, és vízért könyörögtek. De a katonák vizespalackokba vizeltek, és azt adták a férfiaknak

– mondta a nő a BBC-nek.

Elmondása szerint eközben rengeteg lövést is hallott, de nem látta, hogy kit lőttek le, mert végig le kellett hajtaniuk a fejüket. „Nem mertem nézni. Elhívtak valakit, aki a közelemben állt. Aztán lövést hallottam. Soha nem jött vissza” – emlékezett vissza a nő, aki végig sírt, és aggódott a férje és a fia miatt. „Nem tudtam, hogy meghaltak-e, vagy élnek. Imádkoztam értük, »Buddha, kérlek, mentsd meg őket«” – mondta.

A túlélők elmondása szerint a többségében részeg katonák lapátot kértek a holttestek eltemetéséhez. Feltételezések szerint több mint 100 katona csapott le szerdán a Sittwe állam fővárosa mellett fekvő Byai Phyu falura.

Sittwe, egy körülbelül 200 ezer lakosú város, nagy kikötővel és repülőtérrel, egyike a burmai hadsereg néhány megmaradt fellegvárának. De a felkelők közel vannak, ráadásul élvezik a rakhinai lakosság nagy részének rokonszenvét.

A helyiek elmondása szerint azokat a férfiakat, akik tetoválásaik alapján támogatták az Arakán Hadsereget, különösen kemény bánásmódban részesítették. Egy szemtanú szerint a katonák kivágták a tetovált bőrfelületet, benzinnel leöntötték és meggyújtották.

Egy másik szemtanú visszaemlékezett egy katonatisztre, aki azt mondta a falubelieknek, hogy az északi Shan állam harcaiból jött – ahol a katonaság tavaly év végén súlyos veszteségeket szenvedett –, hogy bosszút álljon.

Mint a BBC írja, Rakhine állam elvesztése az egyik legnagyobb megaláztatás, amelyet a fegyveres erők valaha elszenvedtek. A katonai junta Mianmar 1948-as függetlenné válása óta uralja az országot.

Pénteken több tucat embert, főként nőket, gyerekeket és időseket utasítottak arra, hogy szedjenek össze néhány holmit, és távozzanak. A helyieket kezdetben egy sittwei stadionba vitték, de a legtöbben a város buddhista kolostoraiban kerestek menedéket. A BBC úgy tudja, hogy a hadsereg továbbra is irányítja Byai Phyut, és senkit sem engednek vissza. A jelentések szerint a falu nagy része leégett.

A nemzeti egységkormány megígérte, hogy bíróság elé állítja a Byai Phyuban elkövetett háborús bűnökért felelős személyeket. Az Arakán Hadsereg az általa „fasiszta katonai tanácsnak” nevezetteket „ördögi kegyetlenséggel” és a Byai Phyu-i nők csoportos megerőszakolásával vádolta. Eközben a junta minden kínzással kapcsolatos vádat tagad. 

Rakhine állam elszigeteltsége és a konfliktus intenzitása lehetetlenné teszi a történtek független vizsgálatát. A túlélők beszámolói azonban baljós figyelmeztetés arra, hogy mi történhet másutt Mianmarban, miközben a katonaság alól csúszik ki a talaj,  az egyre magabiztosabb és erősebb fegyveres ellenzéki mozgalom pedig napról napra erősebb.

Rovatok