Index Vakbarát Hírportál

Újraindul a nagy sikerű projekt: akár három euróért vehetünk házat Olaszországban

2024. június 8., szombat 06:12

A népesedési problémákkal küzdő szicíliai Sambuca 2019 óta 250 ingatlant adott el, miután meghirdette egyeurós lakásprogramját. Ezzel azonban nemcsak az elnéptelenedésre sikerült választ adniuk, hanem a gazdaságot is fellendítették. A város idén újabb 12 otthont hirdet meg aukción mindössze 3 eurós kikiáltási áron.

Az elnéptelenedő olasz városok az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy új lakók odacsalogatásával újra életet leheljenek macskaköves utcácskáikba, és országszerte több egyeurós otthonteremtési program indult – írja a CNN.

Míg azonban egyes városok nehezen találtak vevőt elhagyott épületeikre, mások épp az ellenkezőjét könyvelhették el. Ilyen város a szicíliai Sambuca, amely 2019 és 2021 után harmadszor készül elindítani sikeres programját. Ezúttal 3 eurós kikiáltási árral kerülnek kalapács alá az üresen álló lakások.

Giuseppe Cacioppo, a város újonnan megválasztott polgármestere szerint az eddigi sikerek azt vetítik előre, hogy az elkövetkező években valószínűleg még több eladás várható. „A külföldiek özönlenek, hogy megvásárolják az ingatlanainkat, ez eddig nagy siker volt” – tette hozzá a polgármester.

Cacioppo arra biztatja a régióba utazókat, hogy látogassanak el a városba, tekintsék meg a megvételre kínált 12 házat, és váljanak potenciális vásárlókká. „Az időzítés tökéletes. A turisták és az érdeklődő vásárlók pont most utaznak Olaszországba, és azok is jöhetnek megnézni, akik a nyári kiruccanásaikat tervezgetik” – mondta.

Cacioppo szerint a régi Saracen kerületben található otthonok szerkezetileg ugyanolyan stabilak, mint az eddig eladottak, de át kell őket alakítani.

Sambuca még 2019-ben került be a világsajtóba, miután bejelentették, hogy 16 lakást adnak el, egyenként mindössze egy euróért. Két évvel később ugyan dupláztak az áron, de még így is megérte jelentkezni, ugyanis a lakások második tételét két euróért kínálták megvételre.

A város polgármestere szerint a projekt olyannyira sikeres volt, hogy 20 millió euró áramlott be a helyi költségvetésbe, ami segített a település gazdaságának megújulásában. Ebbe beletartozik az új panziókból és üzletekből származó forgalom, valamint az építtetőkkel, építészekkel, földmérőkkel, belsőépítészekkel és közjegyzőkkel kötött szerződésekből származó bevétel is.

A városháza tulajdonában lévő házak felpezsdítették a magáningatlan-szektort. Azok az emberek, akik rohantak, hogy megszerezzenek egyet az aukción, de nem jártak sikerrel, végül vásároltak helyette egy olcsó házat. Eddig 250 lakást adtunk el

– mondta Giuseppe Cacioppo.

A felújításra azért nem árt félretenni

Sambuca diadalmas sikerei az üresen álló ingatlanok eladásában nagyrészt annak a ténynek tulajdoníthatók, hogy az elhagyott lakások a helyi hatóságok tulajdonában vannak.

Más elnéptelenedett olasz városok, mint például a Rómától délre fekvő középkori település, Patrica is megkísérelt hasonló programot indítani, de nem tudták felkutatni a korábbi tulajdonosokat, hogy engedélyt kapjanak üres otthonaik eladására.

Sambuca azonban teljesen más helyzetben van, ugyanis a Belice-völgyet sújtó 1969-es földrengést követően hatóságai birtokba vették a város elhagyott házait. A természeti katasztrófa következtében a helyiek üres otthonaikat maguk mögött hagyva menekültek el.

A római kormány akkoriban jóváhagyott egy speciális törvényt Sambuca újjáélesztéséről, amely garantálta a városháza tulajdonát az elhagyott otthonok felett, így tetszés szerint rendelkezhetünk velük

– mondta Sambuca polgármestere.

Ez azt jelenti, hogy az eladási folyamat sokkal gyorsabb, mivel a helyi hatóságoknak nem szükséges közvetíteniük a tulajdonosok és a vevők között.

A megvételre kínált otthonok ezúttal 50–80 négyzetméteresek, két-három hálószobából állnak, és aranybarna kövekből épültek. Több is rendelkezik macskaköves sikátorokra néző erkéllyel vagy panorámás terasszal, valamint eredeti, zöldre festett régi faajtókkal, díszített boltívekkel és ablakokkal. 

A legjobb állapotban lévő apró belső mór udvarok citromfákkal és régi festett majolika csempepadlóval rendelkeznek, de a legtöbb ingatlan komolyabb javításra szorul, és tele vannak elfelejtett tárgyakkal és egy halom törött, poros bútorral.

Az ingatlan állapotától függően az átalakítások általában 30 ezer eurótól indulnak, de akár 200 ezer euró fölé is emelkedhet a végösszeg, ha a vásárlók luxusigények szerint tervezik a házat. Egy amerikai házaspár, amelynek korábban sikerült lecsapnia egy ingatlanra a program keretében, belső liftet épített be.

Főleg az amerikaiakat vonzza a lehetőség

A legtöbb ember, akit Szicíliának erre a távoli, turisták tömegétől mentes helyére csábítottak, az Egyesült Államokból származik. Ennek köszönhetően létrejött egy „Kis-Amerika”, ahol a legtöbb lakos most már szicíliai akcentussal beszél angolul, még az idősebbek is.

A külföldiek látványa 2019 előtt ritkának számított errefelé, de mára mindenki megszokta őket – mondta Cacioppo, hozzátéve, hogy ez a jelentős emigráns közösség most Sambucát hívja otthonának.

Eközben a városvezetés dolgozik azon, hogy még kényelmesebb legyen a város. Tavaly a városháza távmunkahelyi tereket nyitott a globális digitális dolgozók csábítására, ingyenes ott-tartózkodást és WIFI-kapcsolatot kínálva a szűk sikátorokban.

Városunk most határozottan felkerült a térképre

– mondta Cacioppo.

A legújabb konstrukcióban árverésre bocsátott házakat a legmagasabb ajánlatot tevőnek adják oda, az ajánlatokat lezárt borítékban helyezik el, és a jelentkezési határidő lejárta után egy bíró előtt bontják fel.  Az aukción résztvevőknek 5000 euró letéti biztosítékot kell fizetniük. Ha elveszítik az ajánlatot, az összeget azonnal visszakapják, de ha nyernek, az 5000 euró automatikusan a letéti biztosítékuk lesz. 

A program szabályai előírják, hogy a vásárlóknak három éven belül el kell végezniük otthonuk felújítási munkálatait, különben fennáll a letéti biztosíték elvesztésének veszélye. A városháza azonban a járvány miatt eddig rugalmasan kezelte a határidőket, így több idő maradt a munkálatok befejezésére a koronavírus-járvány alatt és után.

A korábbi eladások során a házakat végül egy és 25 ezer euró közötti áron adták el, a legtöbbet 5000 euró és 10 ezer euró közötti áron.

Rovatok