Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna döntést hozott, hamarosan új átkelő nyílhat az ukrán–magyar határon

2024. június 8., szombat 16:44

Évtizedek óta téma Ukrajnában – és különösen Kárpátalján – egy új határátelő kialakítása az ukrán–magyar határon, ugyanis a jelenlegiek nem képesek arra, hogy megfelelően kiszolgálják a határon átkelő tömegeket. 2013-ban úgy tűnt, hogy végre belátható közelségbe került a projekt végrehajtása, de aztán mégsem lett belőle semmi. Az ukrán kormány azonban pénteken bejelentette, hogy jóváhagyta a Magyarországgal kötött megállapodást, melyet Szijjártó Péter április 1-jén írt alá a keleti szomszédunkkal.

Az ukrán kormány jóváhagyta azt a Magyarországgal kötött megállapodást, amely lehetővé teszi a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő megnyitását a személyszállítás számára – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök pénteken az ukrán kormányzat tájékoztatása szerint.

Emellett a megállapodás kibővíti az Asztély–Beregsurány ellenőrző pont forgalmát, különös tekintettel a személyszállításra, a teherszállításra és az üres kisteherautókra

– tette hozzá az ukrán kormányfő.

Ezen túlmenően a Miniszteri Kabinet további 222 millió hrivnya összeget különített el a lengyel határ menti infrastruktúra fejlesztésére és a vonatkozó ellenőrző pontok korszerűsítésére. Ez különösen a mobil szkennerek vásárlására vonatkozik.

Mint Denisz Smihal emlékeztetett, a kormány a múlt hónapban közös vám- és határellenőrzést indított a renyi határátkelőn Moldovával. A határ- és vámalakiságok ezentúl csak az ukrán oldalon lesznek végrehajtva.

Ez felgyorsítja a forgalmat, és része annak a projektünknek, hogy kényelmes közlekedési folyosót hozzunk létre a romániai Galati kikötőhöz

– szögezte le a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra is, hogy befejeződött egy másik ellenőrző pont korszerűsítése is a szlovák határon, az Ungvár–Felsőnémeti átkelőnél. „Mindezek a lépések szükséges részét képezik az Európai Unióba való integrációnknak, valamint logisztikánk fejlesztésének” – hangsúlyozta Denisz Smihal.

Többéves huzavona végére kerülhet pont

Az említett határszakaszon már hosszú ideje tervben van új átkelők nyitása, azonban mégsem történt előrelépés. 2013-ban úgy tűnt, hogy sor kerül az első új átkelő megvalósulására Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád között. Magyarország és Ukrajna miniszterelnöke 2013. március 28-án írta alá a magyar–ukrán államhatár közúti határátkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozatot.

A közúti határátkelőhely létesítéséről és az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokról szóló 1075/2014. (II. 19.) korm. határozattal a kormány szabad utat adott az új határátkelőhely létesítéséhez. A beruházásból végül a tervezési munka első része, a környezetvédelmi engedélyeztetés, valamint a vázlattervek és az értékbecslési dokumentáció elkészítése valósult meg 30 830 000 forint összértékben.

A projekt következtében az ukrán határszakaszon lévő határátkelőhelyek kihasználtsága arányosabbá válna, illetve alternatív útvonalat biztosítva a szomszédos határátkelőhelyek tehermentesítéséhez is hozzájárulna.

Rovatok