Index Vakbarát Hírportál

Timothy Garton Ash: Orbán Viktor ebbe az irányba vezeti Magyarországot

2024. június 9., vasárnap 07:31

Timothy Garton Ash oxfordi történészprofesszor interjút adott a The Kyiv Independentnek, amelyben részletesen beszélt többek közt az ukrajnai háborúról, Vlagyimir Putyinról és Orbán Viktorról is.

Az aktuális közéleti témákban is gyakran felszólaló történészprofesszor-publicista hosszú interjúja a The Kyiv Independent oldalán jelent meg (a beszélgetésre valójában még május közepén került sor, amikor Garton Ash a nyugat-ukrajnai Lvivben járt egy konferencián).

Timothy Garton Ash-t az interjúban többek közt arról is megkérdezték: „Egyes országokat, például Magyarországot azzal vádolják, hogy visszalép a demokráciától, és barátságosabbá válik az olyan autoriter rezsimekkel szemben, mint Oroszország és Kína.” A történész erre azt mondta: nem szereti ezt a visszalépés kifejezését, mert azt sugallja, hogy „van egy egyenes vonal, egy lineáris fejlődés, és vagy előre, vagy hátrafelé haladunk egy vonal mentén”.  

Nem ez történik. Orbán Viktor más irányba megy. Orbán azt mutatja meg, hogy létrejöhet egy hibrid rezsim, amely már nem igazi demokrácia, hanem egy választási önkényuralmi rendszer, amely a Nyugat, Kína, Oroszország és más nagyhatalmak közötti hintapolitikát folytat, miközben az EU teljes jogú tagállama. És ez rendkívül aggasztó

– fogalmazott Timothy Garton Ash a kérdésre válaszolva. 

Hozzátette, hogy ugyanezt teszi Alekszandar Vucsics elnök Szerbiában, és hasonló irányt vett Törökország, India és több másik ország is. 

Ezt el kell fogadnunk, és meg kell találnunk a módját, hogy ezt kezeljük. Amit nem szabad elfogadnunk, az az, hogy ez az EU egyik teljes jogú tagállamán  belül lehetséges

– fűzte hozzá a történész.

Európa érdeke az, hogy Ukrajna nyerje a háborút – mondta 

Az oxfordi professzor ezenkívül arról is beszélt még az interjúban, hogy 

Timothy Garton Ash egyébiránt több alkalommal is kifejtette már véleményét a magyar kormányfőről (a miniszterelnök egy alkalommal reagált is a kritikájára).

(Borítókép: Timothy Garton Ash és Orbán Viktor. Fotó: Arno Burgi / Picture alliance / Getty Images, Tövissi Bence / Index)

Rovatok