Index Vakbarát Hírportál

Kilépett az izraeli szükségkormányból Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet minisztere

2024. június 10., hétfő 14:11

Benny Gantz, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) volt vezérkari főnöke, az izraeli háborús kabinet minisztere kilépett a szükségkormányból vasárnap, ami a Benjamin Netanjahu miniszterelnök Gázával kapcsolatos konfliktus utáni terveivel kapcsolatos megosztottság elmélyülésének jele.

Az izraeli tábornok és politikus vasárnap Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a lemondását, hozzátéve, hogy a döntést „nehéz szívvel” hozta meg – írja a BBC.

Ahogyan arról korábban az Index is beszámoltBenny Gantz, az izraeli hadügyi kabinet tagja lemondással fenyegetőzött, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem fogad el új tervet Gázára vonatkozóan.

Lemondásával Netanjahu még inkább a szélsőjobboldali szövetségesek kötelékébe került, akik keményen fellépnek a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokkal szemben.

Sajnos Netanjahu megakadályoz minket abban, hogy megközelítsük az igazi győzelmet, ami a fájdalmas, folytatódó válság igazolása

– mondta. Az izraeli miniszterelnök potenciális kihívójának tartott politikus felszólította az elnököt, hogy tűzzön ki időpontot a választásokra. Izrael miniszterelnöke az X-en közzétett bejegyzéssel válaszolt: „Benny, ez nem a kampányból való kilépés ideje, hanem az összefogásé”.

Az általa vezetett pártból is kilép

A Benny Gantz vezette izraeli Nemzeti Egység pártja 2023. október 11-ig ellenzékben volt, amikor a Hamász október 7-i támadásait követő háború kitörése után beleegyezett, hogy Netanjahuval szükségkormányt alakítson, amelyben öt tisztséget tölt be.

Gantz befolyását a kormányban széles körben úgy tekintették, mint a Netanjahu-koalíció szélsőjobboldali tagjainak ellensúlyát. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy nemcsak személyesen mond le a kormányban betöltött pozíciójáról, hanem az általa vezetett Nemzeti Egység pártból is kilép.

A lemondás egy nappal azelőtt történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter háromnapos útra indul a térségbe, ahol Izraelbe, Egyiptomba, Jordániába és Katarba kíván látogatást tenni, hogy tűzszüneti megállapodást szorgalmazzon.

Rovatok