Index Vakbarát Hírportál

David Pressman: A kormány nevetséges felvetéseket és hazugságokat terjesztett a NATO-ról

2024. június 13., csütörtök 19:27

A kormány nevetséges felvetéseket és hazugságokat terjesztett a NATO-ról a június 9. előtti választási kampányban – mondta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A diplomatával az rtl.hu készített interjút, részben azzal kapcsolatban, hogy Budapesten, Orbán Viktornál járt, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Az RTL riportere arról érdeklődött a nagykövetnél, nem tartja-e furcsának, hogy a választási kampányban folyamatosan bírálták a katonai szövetséget, azt sugallva, hogy a NATO a háború pártján áll a békével szemben.

David Pressman azt válaszolta: ez egy nagyon fontos kérdés, és a választási kampányban a kormány hazudott a NATO-ról. Nehezményezte, hogy olyasmiket terjesztettek a szervezetről, hogy az nem is egy védelmi szövetség, hanem offenzívára készül, támadó szervezetté válik.

Már önmagában az a felvetés teljesen nevetséges, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat katonának, akiket az ukrán frontra küldene harcolni. És nagyon felelőtlen felvetés is, egészen biztosan olyan, amit nem várunk egy szövetségestől

– fogalmazott a diplomata. 

Hozzátette: „Magyarország szövetséges ország és tagja a NATO-nak. De elvárjuk, hogy ebben a szövetségben máshogyan kezelje a tagságát, mint ahogyan a múltban az EU-val tette.” Ugyanakkor megjegyezte: nagyon örül annak, hogy a NATO-főtitkár Budapestre jött, és hogy a jelek szerint „előremutató” találkozója volt Orbán Viktorral most, a NATO washingtoni csúcstalálkozója előtt, amelyet „nagyon fontosnak” nevezett.

Az Egyesült Államok nagykövetét az RTL a hatvani lombkoronasétánynál kérdezte. David Pressman elmondta, hogy az elmúlt időben az Egyesült Államok (az Európai Unióhoz hasonlóan) érdeklődést mutat a magyarországi korrupció helyzete iránt, ezért látogatott el ide.

„Továbbra is kíváncsian figyelem, mi alapján dönt a magyar kormány arról, hogy mely projektet támogatják és milyen módon. Nyilvánvalóan nem vagyok hivatott ítélkezni az egyes projektekről, de természetesen figyeljük az Integritás Hatóság munkáját, amely bizonyos esetekben nyílt eljárásokban vizsgálódik” – magyarázta

Orbán Viktor a NATO főtitkárával tárgyalt, fontos kérdésekben állapodtak meg

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán Magyarországra látogatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Elsősorban az orosz–ukrán háborúról volt szó, de megvitatták a júliusban megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozó napirendjét is. A felek később egy sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország álláspontja eltér a többiekétől. Mindezt azzal indokolta, hogy az országnak nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban eltérő véleményeket megváltoztassa.

Így nem kíván blokkolni olyan döntéseket, amelyeket a többiek osztanak. Minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai alapján csak önkéntes lehet. Ezt megerősítette a főtitkár

– jelentette ki Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig megbecsült tagja volt a NATO-nak, az ország ráadásul fontos katonai parancsnokságoknak ad otthont.

Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO a legfontosabb garantálója a tagországok biztonságának, Európa egészében biztosítva ezzel a jólétet. Megvitatták az ukrajnai helyzetet is, aminek keretében a főtitkár elmondása szerint Orbán Viktor egyértelművé tette: Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrajnai erőfeszítéseiben, amit Jens Stoltenberg elfogadott.

Szívesen találkozna Magyar Péterrel 

A vasárnapi választással kapcsolatban David Pressman azt mondta: „Érdeklődve figyeljük, ahogy a magyarok között kialakul egy párbeszéd arról, hogyan képzelik el az országuk jövőjét. Az Egyesült Államok nagyon várja, hogy együtt dolgozhasson a megválasztott polgármesterekkel és uniós képviselőkkel” – fogalmazott.

Egy kérdésre válaszolva azt is hozzátette: 

Magyar Péterrel, a Tisza Párt de facto vezetőjével még nem találkozott, de nyitott lenne rá.

„Figyeljük a felemelkedését, és azt, ahogyan a magyarok viszonyulnak ehhez, és amiket beszélnek róla. Várom, hogy többet halljak és tudjak meg a jövőbeli elképzeléseiről” – jegyezte meg, miközben arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok szívesen együttműködik a kormány valamennyi tagjával és az ellenzékkel.

(Borítókép: David Pressman 2022. szeptember 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok