Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

2024. június 14., péntek 16:45

Pénteken találkozott az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber a Tisza Párt alelnökével és de facto vezetőjével, Magyar Péterrel. Az európai pártcsalád feje közölte: a jövő héten döntenek arról, hogy a Tisza csatlakozhat-e hozzájuk. Magyar Péter eközben azt mondta: reméli, hogy ez egy „gyönyörű európai barátság” kezdete lesz.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte (még a választás előtt), hogy június 9. után az EPP frakciójába szeretnének beülni. Manfred Weber később erre azt válaszolta, hogy várják őket, nyitva áll előttük az ajtajuk. 

Az EPP elnöke elsőként azonban nem Magyar Péterrel, hanem a kisebbik kormánypárttal egyeztetett, miután Budapestre érkezett péntek délelőtt. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a találkozót követően bejelentette: ha Magyar Péterek csatlakozhatnak a frakcióhoz, akkor ők kénytelenek lesznek távozni onnan.

Manfred Weber ezt követően délután találkozott Magyar Péterrel, amiről a Tisza Párt alelnöke posztolt is a Facebokon, és azt írta: „Örömömre szolgált, hogy Budapesten fogadhattam Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét és frakcióvezetőjét.” 

Magyar Péter későbbre ígért részletesebb tájékoztatást, viszont a Magyar Hang időközben beszámolt arról, mi hangzott el a találkozón. A lap szerint Manfred Weber megismételte, hogy nyitva áll az Európai Néppárt ajtaja a Tisza Párt előtt, és megjegyezte: évek óta nem járt Magyarországon, és örül, hogy újra itt lehet. (Weber egészen pontosan több mint öt éve, 2019 márciusban volt legutóbb Budapesten. Akkor Orbán Viktor vendégeként érkezett, de már nem volt a legjobb a viszonyuk. Majd miután – állítása szerint részben Orbán miatt – nem sikerült megszereznie az EB elnöki pozíciót –, végleg elmérgesedett a viszonyuk.)

Manfred Weber most kiemelte, hogy az Európai Néppárt lesz a legnagyobb frakció az EP-ben. „Az európaiak többsége a mi alapelveinkkel ért egyet: megóvni a demokráciát, harcolni a korrupció ellen, gazdasági fejlődést hozni, és békében megőrizni Európát” – mondta az Európai Néppárt elnöke a Magyar Hang szerint.

Jelezte, hogy a Tisza Párt képviselői szerinte „jól fel vannak készülve a feladatra”, és a mostani találkozás célja a kapcsolatfelvétel.

a Tisza Párt csatlakozásáról jövő kedden születik döntés, de hozzátette: „az ajtó nyitva áll előttük”.

Magyar Péter eközben (Weberhez hasonlóan angolul) arról beszélt, hogy nagyra értékeli Manfred Weber Magyarországra utazását, és reményét fejezte ki, hogy ez egy „gyönyörű európai barátság” kezdete lesz. Mint mondta, a Tisza Párt készen áll arra, hogy együtt dolgozzanak, de néha kritikusak lesznek, hiszen Magyarországon vannak nagyon érzékeny témák. De nyitottak a konstruktív vitára – szögezte le a Tisza Párt alelnöke.

A vég kezdete? 

Hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor szerinte soha nem ért el ilyen rossz eredményt európai parlamenti választáson, mint most, pedig iszonyú pénzeket költöttek a kampányra. A Tisza ehhez képest „a semmiből jött”, nem költöttek nagy összegeket hirdetésre, plakátra, mégis 30 százalékot értek el. 

Ez a vég kezdete a Fidesz számára

– fogalmazott.

A kormánypártról Manfred Weber azt mondta: elszomorította a távozásuk, és nem érzett személyes elégedettséget. Ugyanakkor örül, hogy a Tisza Párttal újra képviseltetik magukat a magyarok.

Rovatok