Index Vakbarát Hírportál

Újra Cyril Ramaphosa lett Dél-Afrika elnöke

2024. június 15., szombat 11:01

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt pénteken a törvényhozók újraválasztották második ciklusára, miután pártja koalíciós megállapodást kötött korábbi politikai ellenfelével néhány órával a szavazás előtt.

Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetője meggyőző fölénnyel győzött a parlamentben egy másik meglepetésjelölt, a szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok Julius Malema ellen. Ramaphosa 283 szavazatot kapott Malema 44 szavazatával szemben a 400 fős házban − írja az AP hírügynökség

A 71 éves Ramaphosa az ország második legnagyobb pártja, a Demokratikus Szövetség (ANC) és néhány kisebb párt törvényhozóinak segítségével biztosította be második mandátumát. Ők támogatták őt a szavazáson, miután az ANC a két héttel ezelőtti mérföldkőnek számító választáson elvesztette az apartheim-rezsim bukása óta birtokolt többségét.

A maratoni parlamenti ülésnap szünetében az ANC aláírta az utolsó pillanatban kötött megállapodást az DA-val, ami gyakorlatilag biztosította, hogy Ramaphosa maradjon Afrika legiparosodottabb országának vezetője. A két párt mostantól együtt kormányozza majd Dél-Afrikát az első olyan nemzeti koalícióban, amelyben egyik képviselőcsoportnak sincs többsége a parlamentben.

A nemzeti egységkormányként emlegetett megállapodás az ANC-t a fehér vezetésű DA-val egyesíti, amely évekig a fő ellenzéki párt és az ANC legélesebb kritikusa volt. Legalább két másik kisebb párt is csatlakozott a megállapodáshoz.

Ramaphose újjászületésnek és új korszaknak nevezte a megállapodást, és azt mondta, itt az ideje, hogy a felek „legyőzzék nézeteltéréseiket és együtt dolgozzanak”.

Az ANC − Nelson Mandela híres pártja − kényelmes többséggel kormányozta Dél-Afrikát a fehér kisebbségi apartheid rendszer 1994-es megszűnése óta.

A május 29-i országos választásokon azonban elvesztette 30 éves többségét, ami fordulópontot jelentett az ország számára. A szavazásra a dél-afrikaiak széles körű elégedetlensége miatt került sor, amelyet a szegénység, az egyenlőtlenség és a munkanélküliség magas szintje váltott ki.

Rovatok