Index Vakbarát Hírportál

Azt tervezték, elrabolják a német kancellárt, most hazaárulásért állnak bíróság elé

2024. június 18., kedd 11:33

Megkezdődtek a németországi puccskísérlet kitervelésével összefüggésbe hozható vádlottak tárgyalásai. A vád szerint a csoport tervei között szerepelt, hogy elrabolják Olaf Scholz német kancellárt, és bemutatják a tévében, abban reménykedve, hogy így még többen csatlakoznak hozzájuk.

Huszonhat embert vádolnak erőszakos puccs kitervelésével Németországban. A vád szerint a vádlottak közül nyolcan a német Reichsbürger szélsőjobboldali szervezet tagjai. A gyanúsítottaknak terrorista szervezetben való tagságért és hazaárulás előkészítése miatt kell bíróság elé állniuk.

A feltételezett elkövetők – akik között sztárszakács, csillagász és orvos is van – tagadják a vádakat.

Tárgyalásukra nagyon szigorú biztonsági intézkedésekkel kerül sor. Védőügyvédeik szerint csupán olyan összeesküvés-hívők, akik a pandémia alatti korlátozásokkal szembeni ellenállásuk miatt találtak egymásra. Vezetőjük, egy 71 éves német férfi, aki magát XIII. Reuss Heinrich hercegként emlegette, szintén tagadja, hogy emberölési tervet készített volna elő.

Tervükre a német rendőrség fedett nyomozásának köszönhetően derült fény 2022-ben. Laurent Lafleur, a bíróság szóvivőjének elmondása szerint az üggyel kapcsolatban mintegy 900 dokumentum áll a rendelkezésükre, és ez a szám napról napra bővül. Hozzátette: mivel a 26 vádlottat érintő ügyet több helyszínen is tárgyalják, hatalmas logisztikai erőfeszítést igényel, hogy a per bírái, ügyészei és ügyvédei megosszák egymással az információikat. 

El akarták rabolni a német kancellárt, az oroszok segítségét kérték volna

A csoport úgy tervezte, hogy 

Reuss Henrik herceg (aki a XIII. ezen a néven) lesz az új államfő. 

Hivatalba lépésekor békeszerződést és tárgyalást kezdeményeztek volna a második világháborút megnyerő szövetséges hatalmakkal.

Reuss herceg az ügyészek szerint megpróbált találkozni az orosz kormány képviselőivel is, hogy támogatást szerezzen a puccshoz.

Ugyanakkor az elképzeléseik között szerepelt az is, hogy elrabolják Olaf Scholz német kancellárt, és bemutatják a tévében, abban reménykedve, hogy így még többen csatlakoznak hozzájuk. 

Rovatok