Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérlet miatt emeltek vádat 27 ember ellen Németországban

2023. december 12., kedd 17:45

A német ügyészek 27 feltételezett szélsőjobboldali szélsőségest vádoltak meg erőszakos puccs kitervelésével. A vád szerint a gyanúsítottak a Reichsbürger (Birodalmi Polgárok) mozgalomhoz tartoznak.

A vádirat szerint a csoport tagjai határozottan elutasították az állami intézményeket és a szabad, demokratikus, alkotmányos rendet. A hatalomátvételre törekvő csoport exkatonákból és szélsőjobboldali szimpatizánsokból állt.

A vezetőjük egy 71 éves német férfi, aki magát XIII. Reuss Heinrich hercegként emlegette – írja a BBC

Az ügyészek a 27 személyt Németország demokratikus politikai rendszerének megdöntésére irányuló tervvel vádolják.

A tagok állítólag konkrét előkészületeket tettek a 2021 nyarán kezdődő államcsínyre.

A terv az volt, hogy egy kis létszámú fegyveres csoporttal behatolva a Bundestagba, a német parlamentbe, átveszik a hatalmat. A támadást egy jelzést, például II. Erzsébet királynő halálát követően indítanák meg.

Az állítólagos összeesküvők meghatározták azt is, hogyan fog működni az új államuk a puccs után.

A csoport vezetőjét „Reuss Henrik herceget” tervezték államfőnek. Hivatalba lépésekor békeszerződést, tárgyalását terveztek a második világháborút megnyerő szövetséges hatalmakkal. Reuss herceg az ügyészek szerint megpróbált találkozni az orosz kormány képviselőivel is, hogy támogatást szerezzen a puccshoz.

Birgit Malsack-Winkemann, aki akkor a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt Bundestag-képviselője volt, igazságügyi miniszter lett volna. Az ügyészek szerint más összeesküvőknek is hozzáférést biztosított a parlamenti épületekhez.

A leendő lázadók a gyanú szerint megpróbáltak katonákat és rendőröket is toborozni.

A csoport ellenséglistákat állított össze. A vádirat szerint a tagok tisztában voltak azzal, hogy terveik emberek megölését eredményezhetik. A tagokat titoktartási nyilatkozat aláírására kötelezték. Az ezt megszegőket hazaárulásért kivégezték volna.

A feltételezett összeesküvők körülbelül 380 lőfegyverhez és 148 000 lőszerhez jutottak hozzá. A vádlottak egy részét tavaly decemberben szövetségi rendőrségi razziák során tartóztatták le.

(Borítókép: A német rendőrség átkutat 26 lakást tizenkét szövetségi államban.2023. szeptember 27-én. Fotó: Jan-Philipp Strobel / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok