Egy halálos bakteriális fertőzés, a húsevő baktérium egy új fajtája terjed Japánban, ahol már 2024 első fél évében több esetet azonosítottak, mint a tavalyi évben összesen, és csaknem háromszor annyit, mint az Egyesült Államokban. A halálozási arány akár 30 százalék is lehet, ráadásul a teljesen egészséges embereken kívül szinte mindenkire veszélyes lehet.
Egy potenciálisan halálos bakteriális fertőzés, a streptococcus toxikus sokk szindróma (STSS) terjed Japánban, de egyelőre kérdéses, hogy mi okozza, és hogyan lehet megelőzni. A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete márciusban közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az STSS egyre gyakoribb az országban. Június 2-án a japán egészségügyi minisztérium 977 esetről számolt be 2024 eleje óta – ami meghaladja a tavalyi 941 esetet – írta meg a CBS News.
Ez majdnem két és félszerese az Egyesült Államokban idén eddig bejelentett esetek számának.
Az STSS egy „ritka, de súlyos” bakteriális fertőzés, amely a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint „nagyon gyorsan életveszélyessé válhat”. A betegség első tünetei gyakran láz, hidegrázás, izomfájdalom, hányinger és hányás – állítja a CDC. A japán egészségügyi minisztérium hozzáteszi, hogy az emberek fájdalmat és duzzanatot is tapasztalnak a karokban és a lábakban. 24–48 óra elteltével jellemzően alacsony vérnyomás alakul ki, ami súlyosabb problémákat okozhat, beleértve a szervi elégtelenséget, a megnövekedett pulzusszámot és a szapora légzést.
Az STSS még kezelés mellett is halálos lehet. Az STSS-ben szenvedő 10 emberből akár 3 ember is meghal a fertőzésben
– áll a CDC közleményében. Az Egyesült Államokban a CDC idén eddig 395 esetet jelentett, ami nem sokkal marad el a tavaly ilyenkor jelentett 390-től.
„Az STSS-t a Streptococcus pyogenes, más néven A csoportú Streptococcus vagy húsevő baktérium (GAS) által kibocsátott toxinok okozzák, amelyek általában torokfájást és bőrfertőzést okoznak” – magyarázza dr. Céline Gounder, a CBS News orvosi munkatársa, fertőző betegségek szakértője és a KFF Health News közegészségügyi főszerkesztője.
Ritkábban a baktérium fertőzést okoz a vérben, a tüdőben, valamint »húsevő« tüneteket produkál. Az ilyen legsúlyosabb fertőzéseket átélő emberek körülbelül 30-60 százaléka belehal ezekbe a fertőzésekbe
– magyarázta Gounder. A szakértők szerint még nem érthető, hogy miért válnak egyre gyakoribbá ezek a súlyos fertőzések, de a megelőzésre már vannak módszerek.
„Mivel a bárányhimlő és az influenza a súlyos GAS-fertőzés kockázati tényezői, a varicella zoster vírus és az influenza elleni védőoltás csökkentheti a súlyos GAS-fertőzés kockázatát” – mondta Gounder. „Azoknak, akik szoros kapcsolatban álltak súlyos GAS-fertőzésben szenvedő személlyel, és akik immunhiányosak, terhesek, vagy nyílt sebeik vannak, antibiotikumot kell kapniuk a fertőzés megelőzése érdekében” – tette hozzá.
A CDC szerint bárki elkaphatja az STSS-t, de bizonyos kockázati tényezők növelhetik a kockázatot, többek között:
De Gounder szerint a súlyos A csoportú Streptococcus fertőzések kockázati tényezői közé tartozik a trauma, a műtéti sebek, az égési sérülések, az immunszuppresszió, a terhesség, a cukorbetegség, az injekciós droghasználat, a hajléktalanság, valamint a bárányhimlő vagy influenzafertőzés.
2022 vége óta több országban, többek között az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Hollandiában és Svédországban is emelkedett a GAS aránya.
Az ehhez hasonló járványkitörések a fertőző betegségek folyamatos felügyeletének és ellenőrzésének szükségességéről szólnak, nem csupán az Egyesült Államokban, hanem világszerte
– mondta Gounder.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a húsevő baktérium egy másik fajtájával fertőzött vízmintát vettek a németországi Állami Egészségügyi és Szociális Hivatal munkatársai a Balti-tenger part menti vizéből, míg tavaly öt turista halálát okozta a húsevő baktérium Floridában.