Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump bármit megtesz a győzelemért, vérontásról és bűnözésről beszélt

2024. június 23., vasárnap 08:21

Donald Trump pár nap múlva elnöki vitán csak össze demokrata ellenfelével, Joe Bidennel. Addig viszont a kampánykörútja folytatódik, amelynek philadelphiai állomásán a feketéket és a keresztényeket próbálta győzködni arról, hogy neki adják szavazatukat. A várost négy éve Joe Biden simán vitte, egyelőre most sem tűnnek másnak a kilátások.

Donald Trump szombaton két beszédet is tartott, amelyben arra buzdította keresztény támogatóit, hogy még egyszer utoljára menjenek el szavazni, és azzal udvarolt a fekete szavazóknak Philadelphiában, hogy megígérte:

rendbe hozza a „vérontás sújtotta” várost, még akkor is, ha az adatok szerint az erőszakos bűncselekmények száma csökkent.

A republikánus elnökjelölt novemberi megválasztása esetén – mondta a philadelphiai Temple Egyetemen tartott több ezer fős gyűlésen – „védettséget” adna a rendőrségnek, hogy elvégezhesse a munkáját, és szövetségi forrásokat juttatna az erőszak ellen küzdő városoknak is – írta meg a Reuters.

Trump „hamisítványnak” nevezte és elutasította az FBI statisztikáit, amelyek szerint 2024 első három hónapjában országszerte tovább csökkent az erőszakos bűncselekmények és a gyilkosságok száma, és azzal vádolta Joe Biden demokrata elnököt, hogy hazudik az adatokról.

A csalárd Joe Biden alatt a testvéri szeretet városát vérontás és bűnözés pusztítja. A Trump-kormányzat alatt visszahozzuk a törvényt, a rendet és a biztonságot az utcáinkra

– mondta Trump egy történelmi fekete negyedben lévő arénában, egy tipikus gyűlésnél sokszínűbb, de még mindig nagyrészt fehér közönséghez szólva.

A bűnözés elleni küzdelemre tett ígéret része volt a város lakosságának több mint felét kitevő feketékhez és spanyolajkúakhoz szóló beszédnek. A Trump-kampányt felbátorították egyes közvélemény-kutatások, amelyek szerint ebben a választási ciklusban talán teret nyerhet ezeknek a szavazóknak a körében.

Mint gyakran teszi, Trump ezúttal is az illegálisan az országban tartózkodó migránsokat veszélyesnek és tehernek állította be. Azt állította – bizonyítékok említése nélkül –, hogy elveszik a munkát a fekete és a spanyolajkú munkásoktól.

Joe Biden nyitott határai katasztrófát jelentettek a mi nagyszerű afroamerikai és spanyolajkú amerikai lakosságunk számára is

– fogalmazott Trump, akinek kevés esélye van arra, hogy megnyerje Philadelphiát, amelyet Biden 2020-ban könnyedén behúzott. De reméli, hogy szűkíteni tudja a különbséget a régióban, ami kulcsfontosságú az eredmény szempontjából Pennsylvaniában, amely egy forró állam, mert akár a republikánusok, akár a demokraták felé is billenhet.

Trump, aki tévesen azt állította, hogy szisztematikus csalás miatt vesztette el 2020-ban Pennsylvania államot, azt mondta a tömegnek, hogy „Philadelphia volt az egyik legkirívóbb hely” a választási csalások tekintetében. „Nem fogjuk hagyni, hogy ez még egyszer megtörténjen” – tette hozzá.

Az állam törvényhozója, a demokrata Malcolm Kenyatta szerint a fekete szavazók emlékeznek Trump múltjára, amikor a bigott összeesküvés-elméletet népszerűsítette, amely megkérdőjelezte, hogy Barack Obama, az első afroamerikai elnök az Egyesült Államokban született-e, valamint az általa folytatott politikára, amely a fekete munkásosztályt sújtotta.

Donald Trump egy fekete helyen van, de Donald Trump fütyül a fekete emberekre

– mondta Kenyatta a gyűlés előtt Biden egyik philadelphiai kampányirodájában tartott tájékoztatóján.

A keresztények kegyeiért kampányol

Trump és Biden csütörtökön Atlantában csap össze a 2024-es verseny első elnökjelölti vitáján. Egy szombati washingtoni rendezvényen, amelyet a Faith and Freedom Coalition nevű konzervatív keresztény csoport szervezett, a volt elnök arra buzdította a templomba járókat, hogy novemberben még egyszer utoljára menjenek el érte szavazni.

A keresztények templomba járnak, de nem szavaznak tú sokat. Tudják, mekkora hatalmuk lenne, ha szavaznának. El kell mennetek szavazni. Csak most. Négy év múlva nem kell szavaznotok, oké? Négy év múlva ne szavazzatok, engem nem érdekel

– mondta Trump, aki röviden megemlítette az abortusz politikailag érzékeny kérdését, amely fontos téma a csoport számára. Megismételte azt az álláspontját, hogy az eljárás korlátozásáról a választóknak kell dönteniük államonként. Ez az álláspont ellentmond a legtöbb konzervatív keresztény nézetének, és Trump tartózkodása attól, hogy további szövetségi szabályozást szorgalmazzon vagy akár csak megvitasson, jól mutatja, hogy a kérdés mennyire érzékennyé vált a republikánusok számára.

Trump többször is azt mondta, hogy a republikánusok a választási vereséget kockáztatják, ha túl keményen lépnek fel az abortuszjogok kérdésében. A párt gyenge szereplését a 2022-es félidős kongresszusi választásokon széles körben a Legfelsőbb Bíróság abban az évben hozott Dobbs-döntésére fogták, amely megszüntette az eljárás alkotmányos védelmének nagy részét.

Ronald Reaganhez hasonlóan én is hiszek az anya életére vonatkozó kivételekben – nemi erőszak és vérfertőzés. A szívedre kell hallgatnod

– mondta Trump. Viszont az abortuszra vonatkozó megjegyzései a jelek szerint langyos fogadtatásban részesültek, a tömegből néhányan azt skandálták, hogy „nincs halott csecsemő!”

Tapsot váltott ki viszont más javaslatok megvitatásával, például az oktatási minisztérium megszüntetésével, amelyet sok konzervatív keresztény támogat, akik azzal vádolják a szövetségi kormányt, hogy támadja a hitalapú tanítási módszereket.

Rovatok