Index Vakbarát Hírportál

Több mint 1900 nap börtön után Julian Assange vádalkut kötött az amerikai kormánnyal

2024. június 25., kedd 06:42

Öt év vizsgálati fogság után szabadon engedték a brit hatóságok Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, akinek kiadatásáról az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak. A WikiLeaks keddi beszámolója szerint a férfi elutazott Londonból és úton van hazájába, Ausztráliába.

Julian Assange vádalkut kötött a Biden-kormánnyal, és beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallja magát, amely lehetővé teszi számára, hogy elkerülje az amerikai börtönbüntetést – írja a CNN.

A WikiLeaks hozzávetőleges becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és a korábbi években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

Az új megállapodás értelmében az igazságügyi minisztérium ügyészei 62 hónapos büntetést fognak kérni, ami megegyezik azzal az idővel, amelyet Julian Assange egy szigorúan őrzött londoni börtönben töltött, miközben küzdött az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen. A vádalku értelmében ezt az időt beszámítanák, így a férfi azonnal visszatérhetne szülőhazájába, Ausztráliába.

A vádalkut még egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia, de hétfő reggelre már kiengedték a börtönből.

Julian Assange szabad. Június 24-én reggel elhagyta a belmarshi szigorúan őrzött börtönt, miután 1901 napot töltött ott. A londoni Legfelsőbb Bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte, és délután (...) repülőgépre szállt és elhagyta az Egyesült Királyságot

– áll a WikiLeaks keddi közleményében.

Egy szövetségi bíró az Észak-Mariana-szigeteken szerda reggelre tűzte ki a vádalku meghallgatását és az ítélethirdetést. Az ügyészek közölték a bíróval, arra számítanak, hogy a férfi bűnösnek fogja vallani magát a vádban, és a bíróság el fogja ítélni a bűncselekmény miatt.

Julian Assange együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, és bizalmas katonai iratokat tett közzé. Az elemzőt 35 év börtönbüntetésre ítélték, ebből hét évet letöltött, amikor Barack Obama akkori amerikai elnök 2017-ben kegyelemben részesítette.

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Julian Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimekről és terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat.

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt hónapokban utalt arra, hogy az ausztrál kormány tisztviselői által szorgalmazott esetleges alku értelmében a férfit vissza kellene szolgáltatni Ausztráliának.

A múlt hónapban egy brit bíróság úgy döntött, hogy Julian Assange-nak joga van fellebbezni.

Rovatok