Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalhatja az MVM Gazpromhoz indított utalásait az Orlen

2024. június 27., csütörtök 20:05 | aznap frissítve

Az Orlen levélben figyelmeztette a CEEnergy-t, az MVM gáznagykereskedő vállalatát, hogy több mint 350 millió eurót foglalhat le a Gazprom felé indított pénzátutalásaiból. Az Orlen 1,45 milliárd dolláros követelést támaszt az orosz földgázkitermelővel szemben, a lengyel cég a szlovák és az osztrák cégeket is figyelmeztette.

A lengyel Orlen arra figyelmeztette a magyarországi, szlovákiai és ausztriai gázipari vállalatokat, hogy lefoglalhatja azok pénzátutalásait az orosz Gazprom felé, saját követelései érvényesítése érdekében – írja a Reuters.

Az Orlen 1,45 milliárd dolláros követelést támaszt az orosz földgázkitermelővel szemben, amiért leállították feléjük a gázszállítást a Jamál-Európa vezetéken, miután a lengyel vállalat 2022 tavaszától nem volt hajlandó áttérni a rubelfizetési konstrukcióra, amelyet az orosz fél megszabott. A vezeték lengyel szakaszát az Orlen tulajdonában álló Europol Gaz üzemelteti.

A lengyel cég benyújtotta az elszámolási vitát ahhoz a stockholmi választott bírósághoz, ahol a német Uniper közszolgáltató nemrég egy 14 milliárd dolláros eljárást nyert meg. A döntést egy varsói bíróság jóváhagyta, ezután az Orlen a magyar, szlovák és osztrák cégeknek figyelmeztető levelet küldött.

A levélben a lengyel cég figyelmeztette a CEEnergy-t, a magyar állami MVM gáznagykereskedő vállalatát, hogy a magyar cég Gazprom felé indított pénzátutalásából több mint 350 millió eurót lefoglalhat, hogy érvényesítse saját követelését.

A magyar kormányt ez arra motiválta, hogy a követelés érvényesítésének blokkolására sürgősségi kormányrendeletet hozzon május végén. A rendelet az ellátásbiztonsági szempontok mellett a magyar közrendbe ütközésre hivatkozva megtiltotta, hogy a végrehajtók rátegyék a kezüket a leszállított gáz ellenértékéül szolgáló, az MVM által a Gazprom felé indított utalásokra.

Magyarországon sorra nyílnak a lengyel benzinkutak

Közép-Európában a lengyel benzinkutak, azon belül az Orlen-kutak nyernek egyre inkább teret. Az Orlen cégcsoport jelenleg több mint ezer töltőállomással rendelkezik Lengyelországon kívül, melyek közül 337 darab 2023-ban jött létre.

Magyarországon 2022 decemberében lépett piacra a lengyel cégcsoport. Akkor 79 benzinkút került a vállalat tulajdonába, a fennmaradó 64 töltőállomást 2024 közepéig fokozatosan veszik át. A hálózatbővítés második fázisa január elején kezdődött meg, amelynek végén a magyarországi hálózat több mint 140 töltőállomásból áll majd.

Rovatok