Index Vakbarát Hírportál

Felzúdulást váltott ki Olaszországban, hogy Silvio Berlusconiról nevezik el a milánói repülőteret

2024. július 10., szerda 12:06

A milánói Malpensa repülőteret Silvio Berlusconiról, Olaszország egykori miniszterelnökéről nevezik el, ami széles körben váltott ki felzúdulást. „Egy masszázsszalon vagy egy bordély átnevezésével találóbb emléket lehetne állítani a néhai miniszterelnöknek” – állítja az ellenzék.

Az olasz kormány döntése alapján rövidesen Silvio Berlusconinak hívják a milánói Malpensát, Olaszország egyik legforgalmasabb repülőterét.

„Silvio barátom emlékére, aki nagyszerű üzletember, nagyszerű milánói és nagyszerű olasz volt” – érvelt az olasz közlekedési miniszter, egyben a jobboldali Liga elnöke. Az olasz polgári légi közlekedési hatóság már jóváhagyta Lombardia kérelmét, hogy a volt olasz kormányfő tiszteletére nevezzék át a légikikötőt – közölte Matteo Salvini.

A határozat heves felháborodást váltott ki Olaszországban.

Mi lesz a következő lépés? Megnyitják a Bunga-Bunga légitársaságot? – tették fel a kérdést a cinikus kommentelők.

A volt miniszterelnök évekkel ezelőtt azzal került (újra) a címlapokra, hogy megjelentették telefonos lányrendeléseinek a leiratát. A Berlusconi által „kislányoknak” nevezett fiatal nőket – kiskorú is volt köztük – egy strici szállította a miniszterelnök római palotájába és egy Milánóhoz közeli villájába.

A fékevesztett orgiák után rendszeresen arra panaszkodott a kormányüléseken, hogy mennyire fáj a háta a hajnali háromig tartó bulik után.

Röviddel Salvini bejelentése után már 16 ezren írták alá a baloldali, a Lombardia Fiatal Demokratái által elindított petíciót, amelyben a hatóságokat az eljárás felülvizsgálatára, a kormányt pedig a javaslat visszavonására szólították fel – jelentette a Politico.

Jeles olaszok és nem olaszok

Olaszországban jelenleg 16 nemzetközi repülőtér viseli jeles olaszok és nem olaszok nevét. Ez utóbbi természetesen a lengyel származású II. János Pál pápa, akiről Bari repterét nevezték el.

A palermóinak a maffia ellen harcoló két bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino a névadója. Repülőteret neveztek el a nagy olasz felfedezőkről: Amerigo Vespucciról, Kolumbusz Kristófról és Marco Polóról; feltalálókról, például Guglielmo Marconiról; művészekről, köztük Leonardo da Vinciről, Federico Felliniről, Caravaggióról és Giuseppe Verdiről.

Az amerikai gyakorlattól eltérően egyetlen politikus sincs köztük.

A végső szót egyébként a javaslattevő Salvini mondja ki illetékes miniszterként, így nem kérdés, hogy a döntés eldőlt.

A megosztó személyiség

A határozat ellen nem csak az ellenzék tiltakozik. Sokan ellenzik, hogy Olaszország egyik legfontosabb légi közlekedési góca egy vitatott személyiségről kapja a nevét.

Berlusconit adócsalásért ítélték el, és az évek alatt megannyi jogi vitába és szexbotrányba keveredett.

Az átnevezést „az intézményi rendszer összeomlásának” minősítette az 5 Csillag Mozgalom tagja, arra emlékeztetve, hogy repteret neveztek el az igazságszolgáltatás képviselőiről, a maffia ellen csatázó Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírókról. Hogyan lehet ezek után elnevezni egy repülőteret egy olyan személyiségről, aki nem keltette Olaszország jó hírét a világban? – kérdezte Nicola Di Marco.

Repülőtér? Ez nem igazságos? Egy masszázsközpont jobban illene a nevéhez

jegyezte meg Berlusconi dicstelen hírnevével kapcsolatban Greta Cogotti, a repülőtértől 70 kilométerre található Biella városi tanácsának alelnöke, az ellenzéki Demokrata Párt tagja.

A Fiatal Demokraták a petíció elindításakor azzal érveltek, hogy a milánói repülőtér megérdemel egy nevet, „amely a becsületesség, az integritás és a közösség szolgálatának értékeit testesíti meg”. Hozzátették azonban, Berlusconi nem tükrözi ezeket az értékeket.

A tavaly júniusban, 86 éves korában elhunyt Berlusconi a Forza Italia színeiben négyszer állt a kormány élén.

Az újkori történelem egyik legmegosztóbb alakjának tartják Olaszországban.

Párttársai és hívei vállalkozói képességeit, karizmáját, az olasz gazdaságban és politikában betöltött szerepét dicsérték, kritikusai pedig azzal vádolták, hogy a politikát személyes haszonszerzésre használta.

(Borítókép: Milánó-Malpensai repülőtér. Fotó: Wikipedia)

Rovatok