Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy-ügy: csalással vádolják Franciaország volt first lady-jét

2024. július 11., csütörtök 19:34

Nicolas Sarkozy ellen lassan egy évtizede folyik nyomozás, a vádak szerint több tízmillió eurós támogatást fogadott el Moammar Khadafitól győztes kampányára. Bár év elején már elítélték a volt francia elnököt, de az ügynek még nincs vége, ő is bíróság elé fog még állni, és a feleségét, Carla Bruni-Sarkozy-t most megvádolták csalással, bűnpártolással és bizonyítékok elrejtésével is. Egyre szövevényesebb az ügy.

Franciaország volt first ladyjét, Carla Bruni-Sarkozy-t megvádolták egy 2007-es választási finanszírozási botrány miatt, amely szerint az akkori líbiai diktátor, Moammar Kadhafi készpénzzel járult hozzá a kampányhoz – írta meg a BBC.

A francia média szerint az 56 éves Bruni-Sarkozy-t bizonyítékok elrejtésével és csalás céljából elkövetett bűnpártolással vádolják.

Bírósági felügyelet alá helyezték, és megtiltották, hogy férje, Nicolas Sarkozy kivételével bármely vádlottal kapcsolatba lépjen. Bruni-Sarkozy asszonyt többek között tanúvallomások meghamisításának eltitkolásával és a libanoni igazságügyi személyzet megvesztegetésére irányuló kísérletben való részvétellel is gyanúsítják. Ügyvédei az AFP-nek elmondták, hogy Bruni-Sarkozy eltökélt szándéka, hogy érvényesítse jogait és megtámadja az „alaptalan döntést”.

Nicolas Sarkozy, aki 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, jövőre kerül bíróság elé, mivel a vádak szerint pénzt fogadott el Kadhafitól sikeres választási kampányának finanszírozására.

Korrupcióval, illegális kampányfinanszírozással, elsikkasztott közpénzekből való részesüléssel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják.

Mindig is tagadta az összes vádat, amelyekkel kapcsolatban a vizsgálatok 2013-ban indultak, két évvel azután, hogy Szaif al-Iszlám – Khadafi fia – megvádolta Sarkozy-t azzal, hogy kampányfinanszírozás céljából elfogadta apja millióit. A következő évben Ziad Takieddine libanoni üzletember, aki sokáig közvetítőként működött Franciaország és a Közel-Kelet között, megerősítette az állításokat. Azt mondta a bíráknak, hogy írásos bizonyítéka van arra, hogy Sarkozy kampányát Tripoli „bőségesen” finanszírozta, és hogy az 50 millió euró értékű kifizetések azután is folytatódtak, hogy Sarkozy elnök lett.

Évekkel később Takieddine azt nyilatkozta a francia médiának, hogy 2006–2007-ben személyesen adott át bankjegyekkel teli bőröndöket Sarkozy-nek és kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak, aki ezt később tagadta.

2020-ban azonban Takieddine hirtelen visszavonta a nagy mennyiségű pénz átadásáról szóló állítását.

Ez felvetette a gyanút, hogy Sarkozy és szövetségesei – köztük a felesége – esetleg lefizették őt, hogy meggondolja magát. Júniusban kiderült, hogy Bruni-Sarkozy üzeneteket törölt egy francia üzletasszonnyal folytatott beszélgetésből, akit a rendőrség tanú befolyásolásának vádja miatt hallgatott ki.

Mióta 2012-ben elvesztette újraválasztási pályázatát a szocialista Francois Hollande ellen, Sarkozy ellen több büntetőeljárás is indult. 2023-ban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert megpróbált megvesztegetni egy bírót, az év elején pedig bűnösnek találták a 2012-es újraválasztási kampányának illegális finanszírozásában.

A volt elnök és Bruni-Sarkozy, egy olasz származású volt szupermodell és énekesnő 2008-ban házasodtak össze. Egyetlen lányuk, Giulia 2011-ben született.

Rovatok