Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Meta, véget ért Donald Trump fiókjainak korlátozása a Facebookon és az Instagramon

2024. július 13., szombat 16:09

A Meta visszaengedte a közösségi oldalaira Donald Trump volt amerikai elnököt és jelenlegi republikánus elnökjelöltet. A vállalat szerint minden amerikai elnökjelöltre ugyanazok a közösségi normák vonatkoznak, mint a Facebook és az Instagram összes felhasználójára.

A Meta a 2024-es választások közeledtével feloldotta a Donald Trump Facebook- és Instagram-fiókjaira vonatkozó korábbi korlátozásokat – jelentette be a vállalat pénteken.

Trumpnak 2023-ban engedélyezték, hogy korlátozások mellett, de visszatérjen a közösségi hálózatokra, miután az amerikai Capitoliumban zajló 2021-es januári zavargásokat követően kitiltották a platformokról – írta meg a The Guardian.

„A politikai véleménynyilvánítás engedélyezésével kapcsolatos felelősségünket értékelve úgy véljük, hogy az amerikai népnek ugyanilyen alapon kell hallania az elnökjelölteket” – írta a Meta egy blogbejegyzésben, utalva a jövő hétre tervezett republikánus országos konvencióra, amely Donald Trumpot a párt hivatalos elnökjelöltjévé teheti.

A Meta indoklása szerint emiatt Trump fiókjaira már nem vonatkoznak a fokozott felfüggesztési büntetések, amelyeket a Meta szerint „szélsőséges és rendkívüli körülmények” miatt hoztak létre.

„Minden amerikai elnökjelöltre ugyanazok a közösségi normák vonatkoznak, mint a Facebook és az Instagram összes felhasználójára, beleértve azokat az irányelveket, amelyek célja a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való felbujtás megakadályozása” – olvasható a vállalat blogbejegyzésében.

a brit lap megjegyzi, hogy aMióta donald trump visszatért a Meta közösségi felületeire, Trump elsősorban kampányinformációkat, joe Biden jelenlegi demokrata elnök elleni támadásokat és mémeket osztott meg fiókjain.

Donald Trump kritikusai és az online biztonságot védők aggodalmukat fejezték ki, hogy Trump visszatérése a félretájékoztatás és az erőszakra való felbujtás növekedéséhez vezethet. A Biden-kampány pénteken közleményben ítélte el Meta döntését, mondván, hogy ez egy „kapzsi, meggondolatlan döntés”, amely „közvetlen támadást jelent a biztonságunk és a demokráciánk ellen”.

A Meta-platformok mellett más nagy közösségi médiavállalatok is kitiltották Trumpot a január 6-i támadás körüli online tevékenysége miatt, köztük a Twitter (ma már X), a Snapchat és a YouTube. A volt elnök tavaly a céget 2022-ben megvásárló Elon Musk döntése nyomán visszakerülhetett az X-re, bár a volt elnök még nem tweetelt. Trump 2023 márciusában tért vissza a YouTube-ra, a Snapchatről továbbra is ki van tiltva. Az exelnök 2022 elején megalapította saját közösségi hálózatát, a Truth Socialt.

Rovatok