Index Vakbarát Hírportál

Tárgyalhat Törökország és Szíria, Irak közvetítő szerepet vállalt

2024. július 14., vasárnap 07:02

Irak külügyminisztere szombaton Washingtonban bejelentette, hogy Irak közvetítő szerepet vállalt Törökország és Szíria közeledése érdekében. A két ország több mint egy éve próbál közeledni egymáshoz, Recep Tayyip Erdogan török elnök a polgárháború kezdetén, 2011-ben szüntette meg a diplomáciai kapcsolatot az országgal.

Az iraki kormány szeretné elősegíteni Törökország és Szíria közeledését, és e célból hamarosan találkozót szervez török és szír kormányzati képviselők részvételével Bagdadban – jelentette be szombaton Fuád Mohamed Huszein iraki külügyminiszter Washingtonban az MTI szerint.

Törökország és Szíria több mint egy éve próbál közeledni egymáshoz, annak ellenére, hogy a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban Ankara a damaszkuszi vezetés ellen fellázadt milíciákat támogatja, és kiterjedt területeket is ellenőriz helyi szövetségeseivel Szíria északi részén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a polgárháború kezdetén megszüntette a diplomáciai kapcsolatot Szíriával, Bassár el-Aszad elnököt pedig gyilkosnak nevezte. Aszad a maga részéről szintén elutasította közeledést, amíg török csapatok tartózkodnak országa területén. Erdogan azonban belpolitikai nyomás alatt áll a befogadott nagyszámú szíriai menekült miatt, és vissza akarja szorítani a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szerinte kapcsolatban álló észak-szíriai kurd milíciákat is, amelyeket újabb offenzívával fenyegetett meg.

A török–szír találkozóról az iraki külügyminiszter az INA iraki hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy „a tárgyalások ez ügyben folyamatosan zajlanak”. Mint mondta, török hivatali partnerével, Hakan Fidannal is találkozott, hogy megvitassa a kérdést.

A közeledés segíthetne Törökországnak a damaszkuszi vezetés legfőbb szövetségesének számító Oroszországgal ápolt kapcsolataiban is. Oroszország 2022 év végén házigazdája is volt a török és szíriai külügyminiszter találkozójának. Szíria nemzetközi elszigeteltsége azt követően kezdett oldódni, hogy tavaly május elején az Arab Liga külügyminiszteri tanácsa Szíria tagságának helyreállításáról döntött a pánarab szervezetben.

„Remélem, hamarosan tényleges előrelépést tehetünk” – hangsúlyozta Erdogan pénteken, hozzátéve, hogy utasította külügyminiszterét a közeledés előmozdítására. Aszad meghívását is kilátásba helyezte Törökországba.

Rovatok