Index Vakbarát Hírportál

Nem Joe Biden a világ egyetlen vezetője, aki összevissza beszél

2024. július 19., péntek 13:33

Elszólásai miatt sokan megkérdőjelezik Joe Biden amerikai elnök alkalmasságát. De korántsem ő az egyetlen vezető, aki nyilvánosan összekever politikusokat.

Joe Biden amerikai elnökre rájár a rúd. A csütörtöki NATO-csúcstalálkozón Biden óriási baklövést követett el. Tévesen „Putyin elnökként” mutatta be Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Pár órával később pedig „Trump alelnökként” emlegette saját alelnökét, Kamala Harrist.

De nem Biden az egyetlen vezető politikus, aki neveket, országokat és egyéb tényeket kever össze. Elnöki riválisának, Donald Trumpnak szintén megvoltak a maga kínos baklövései.

A Politico összeszedte azokat a kínos pillanatokat, amelyeket az érintett politikusok biztosan szívesen elfelejtenének.

Trump és Orbán Viktor

Trump számára nem idegen a vezetők nevének összetévesztése: tavaly októberben egy kampánybeszédében összekeverte „legjobb barátját”, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel − fogalmaz a lap.

Van egy ember, Orbán Viktor, hallott már róla valaki? Valószínűleg ő az egyik legerősebb vezető a világon. Ő Törökország vezetője

− mondta Trump, ami szép bók lett volna, ha eltalálta volna az országot. Gyanítjuk, hogy Trump azért tévesztett, mert a „Törökország” és a „Magyarország” szavak egyaránt beindították az agyában „az evésre emlékeztető dolgok” részt − de ki tudja? (A Hungary angolul rendkívül hasonlít az angol hungry, vagyis éhes szóra, míg a turkey angolul pulykát jelent.) 

Obama összekeverte az R&B énekesnőt az angol pénzügyminiszterrel

Még 2013-ban Barack Obama volt amerikai elnök összekeverte a volt brit konzervatív pénzügyminisztert, George Osborne-t Jeffrey Osborne afroamerikai dalszerzővel.

A pénzügyminiszterrel a G8-ak vezetői előtt tartott, az adóelkerülés visszaszorítását célzó tervekről szóló tájékoztatón Obama háromszor is megszakította beszédét azzal, hogy felajánlotta támogatását „Jeffrey-nek”. Amikor a hír elterjedt, Obama bocsánatot kért:

Sajnálom, ember. Biztosan összekevertelek a kedvenc R&B énekesemmel.

A baklövés baráti eszmecseréhez vezetett a Twitteren, ahol az énekes felajánlotta, hogy énekeljenek duettet a pénzügyminiszterrel, aki azt válaszolta, hogy valószínűleg nem tette volna ezt a javaslatot, „ha valaha hallotta volna őt énekelni”.

Azért Bidenről se feledkezzünk el

A 81 éves államférfi élete során 12 különböző francia elnökkel találkozott − talán ezért is keverte össze Emmanuel Macron jelenlegi francia elnököt François Mitterrand korábbi elnökkel egy kampánybeszédében az év elején.

Egy februári Las Vegas-i gyűlésen Biden a 2021-es angliai G7-csúcstalálkozóról mesélt, és elmesélt egy érdekes szóváltást „Mitterrand-nal”.

Közvetlenül a megválasztásom után elmentem egy G7-es találkozóra Dél-Angliába. Leültem, és azt mondtam: »Amerika visszatért!« A német − akarom mondani: francia − Mitterand pedig rám nézett, és azt kérdezte: »Meddig vagy még itt?«

− mondta.

Mitterrand 1981-től 1995-ig volt hivatalban, és ő volt Franciaország leghosszabb ideig regnáló elnöke. 1996-ban, 79 éves korában halt meg.

Netanjahu Jelcin-nosztalgiája

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy 2019-es kabinetülésen tartott beszédében tévesen Borisz Jelcin volt (és régóta halott) orosz elnöknek nevezte brit kollégáját, Boris Johnsont.

Egy nagyon kellemes londoni látogatásról tértem vissza, ahol Borisz Jelcin miniszterelnökkel és az amerikai védelmi miniszterrel találkoztam

– mondta Netanjahu, mielőtt gyorsan kijavította volna magát, hogy Johnsonra gondolt. Jelcin 2007-ben halt meg.

Netanjahu hivatala ügyetlenül megpróbálta kivágni a bakit a beszédéről készült, a közösségi médiában közzétett videón.

Boris Johnson is megdicsérte Vlagyimir Putyint

Nem Biden volt az első politikai vezető, aki összekeverte Putyint és Zelenszkijt.

2022 szeptemberében, mintegy hat hónappal Ukrajna teljes körű orosz inváziója után Boris Johnson volt brit miniszterelnök véletlenül Vlagyimir Putyinnak mondott köszönetet nemzetközi vezetői tevékenységéért Zelenszkij helyett.

Szerencséjére – Biden baklövésével ellentétben – Zelenszkij akkor nem állt Johnson mellett.

Rovatok