Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden ismét kínosan elszólta magát, egy halott emberről beszélt

2024. február 6., kedd 15:54

Az Egyesült Államok elnöke egy vasárnapi kampányrendezvényen azt mondta: a beiktatása után találkozott Francois Mitterrand francia elnökkel. Mitterrand valójában már 1996-ban meghalt. Feltételezhető, hogy Biden összekeverte őt a mostani francia elnökkel.

Az amerikai elnöknek számos elszólása vagy bakija volt az utóbbi hónapokban, és ezek miatt sokan megkérdőjelezték, szellemileg alkalmas-e arra, hogy a világ vezető hatalmának élén álljon. Nemrég ismét volt egy furcsa kijelentése, ami azért lehet kínos, mert egy halott személyt érint.

Fox News szerint Biden vasárnap, Las Vegasban egy kampányrendezvényen beszélt arról, hogy nemrég találkozott Francois Mitterrand egykori francia államfővel. Biden azt idézte fel beszédében, hogy 2021-ben, a beiktatása után nem sokkal részt vette egy G7-találkozón.

Leültem, és azt mondtam: »Amerika visszatért«. És Mitterrand Németországból – akarom mondani, Franciaországból – rám nézett, és azt mondta »Na és mennyi időre tértetek vissza?«

– fogalmazott az Egyesült Államok elnöke. Az erről készült videó alább megtekinthető. 

Francois Mitterrand 15 évig, 1981 és 1995 közt volt Franciaország elnöke. 1996-ban meghalt, vagyis Biden nem találkozhatott vele 2021-ben.

Összekeverhette őket, az internet népe nem kegyelmezett

Logikus magyarázatként adódik az, amit a The Hill írt minderről: feltételezhető, hogy

Joe Biden véletlenül Emmanuel Macron, a jelenlegi francia elnök helyett mondta ki Mitterand nevét.

Erre utal az is, hogy a Fehér Háznak a Biden beszédéről készült leiratában Mitterrand neve áthúzva szerepel ebben a mondatban, és helyette Macronét írták oda. (Az említett találkozó vagy egy 2021 februári online videókonferencia lehetett, vagy pedig egy személyes megbeszélés a G7-ek 2021 nyári csúcstalálkozóján.)

A Newsweek szerint az X-en (korábbi Twitteren) sokan kritizálták az elnököt az elszólása miatt. Volt, aki kétségbe vonta az egészségi állapotát, míg mások azzal viccelődtek, hogy biztos tud beszélni a szellemekkel. Az amerikai elnök a mostanihoz hasonló bakit ejtett 2023 nyarán is, amikor a 2022 őszén meghalt II. Erzsébetet éltette.

Öregek harca az elnöki székért 

Sokan kétségbe vonták, hogy Bidennek valóban indulnia kellene-e egy második elnöki ciklusra 2024-ben, és a korát a politikai ellenfelei is felhasználták ellene. 81 évesen már most is az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, újraválasztása esetén pedig 86 éves lenne az újabb ciklus végén.

Ugyanezt a kritikát ellenfele, a 77 éves Donald Trump is megkapta, aki egy január kampányrendezvényen összekeverte republikánus kihívóját, az 52 éves Nikki Haley-t a korábbi demokrata képviselőházi elnökkel, a 83 éves Nancy Pelosival. Emiatt a baki miatt egyébként Joe Biden is odaszúrt neki.

Rovatok