Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, Japánban megaföldrengés lehet

2024. augusztus 9., péntek 09:44

Megaföldrengés veszélyére adtak ki jelzést Japánban, de evakuálás még nincs kilátásban. A fokozott riadókészültséget azért rendelték el, mert az augusztus 7-ei földrengés epicentruma egy olyan szeizmikus aktivitású területen volt, amely Japán csendes-óceáni partjainál húzódik.

Japánban figyelmeztetést adtak ki egy közeljövőben bekövetkező erősebb földrengés kockázata miatt. A helyi idő szerint augusztus 7-én, csütörtök este kiadott figyelmeztetés szerint az emberek legyenek éberek, de éljék szokásos életüket, miközben szükség esetén ellenőrizzék az evakuálási útvonalakat. Hangsúlyozták azt is, hogy a figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy egy nagy földrengés áll a küszöbön, de a valószínűsége a szokásosnál nagyobb – közölte a BBC.

A figyelmeztetés órákkal azután jelent meg, hogy a déli Kjúsú szigeténél 7,1-es erősségű földrengés történt, amely a jelentések szerint nem okozott nagyobb károkat. A szakértőket azonban fokozott riadókészültségbe helyezték, mivel az epicentrum a Nankai-árok pereménél egy olyan szeizmikus aktivitású területen volt, amely Japán csendes-óceáni partjainál húzódik.

A Nankai-árok korábbi földrengései több ezer halálos áldozatot követeltek. Ilyen megarengések 90-200 évente fordulnak elő, a legutóbbi 1946-ban történt. 

A szakértők szerint 70-80 százalék az esélye annak, hogy a következő 30 évben egy 8-as vagy 9-es erősségű rengés következik be valahol a völgy mentén.

A legrosszabb esetben a becslések szerint több mint 200 000 ember halhat meg a földrengésben és az azt követő esetleges szökőárban.

A Japán Meteorológiai Ügynökség egyik tisztviselője hangsúlyozta, hogy bár „a szokásos időkhöz képest viszonylag nagyobb az esélye egy újabb nagy földrengésnek”, nem mondták, hogy az biztosan bekövetkezik. A mostani figyelmeztetés egy hétig lesz érvényben.

Rovatok