Index Vakbarát Hírportál

Robbanások rázták meg Moszkva környékét, videón a támadás

2024. augusztus 12., hétfő 08:38

Vasárnap éjjel egy dróntámadás történt Moszkva közelében. A célpont egy katonai reptér lehetett a település közelében, de az orosz főváros külső részein is lehetett hallani a robbanásokat. Az esetről több videó is készült.

Az ukrajnai háború kezdete óta a viszonylag ritkán érte támadás közvetlenül Moszkvát vagy környékét. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor 2023 tavaszán drónok csapódtak be a Kremlnél, de ezen kívül volt még néhány eset, amikor a harcok elérték az orosz főváros térségét.

Az előző éjjel ismét sor került egy csetepatéra az orosz főváros közelében, amelyről több videó is napvilágot látott a közösségi médiában. Az első beszámolók nem sokkal éjfél előtt jelentek meg a támadásról, és a videókon több, drónnak tűnő eszköz is látható volt. 

Az Astra nevű orosz Telegram-csatorna utóbb ugyancsak megosztott több felvételt, amelyeket a helyi lakosok készítettek. Ezek közül a 2. és 3. videón lövöldözést is lehetett hallani. 

Mint a csatorna is közölte,

a dróntámadás célpontja a jelek szerint a Moszkva-közeli Cskalovszkij katonai repülőtér lehetett.

Az Astra szerint a Moszkvához közeli Scsjolkovo városában lövéseket, robbanásokat hallottak a lakosok. Mint írták, a helyi Telegram-oldalak arról számoltak be, hogy a reptér elleni támadást visszaverték, az orosz állami szervek azonban nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az esetről (ez azóta is így van). 

Több érdekességre is felhívták a figyelmet a támadást illetően

Az esettel kapcsolatban az ukrajnai háborút követő-kommentáló egyik újságíró, Tim White hívta fel a figyelmet a közösségi médiában arra: ha ezek valóban ukrán drónok voltak, akkor az már önmagában kérdéseket vet fel.

„A Cskalovszkij légibázis Scsjolkovóban van, amely a Kremltől északkeletre található. Nagyon aggasztó lehet Putyin számára, hogy a drónok hogyan tudták megkerülni az összes légvédelmet, mielőtt ideértek volna” – írta, miközben hozzátette, az is jelzésértékű lehet, hogy a drónok ellen a jelek szerint kézi lőfegyvereket kellett bevetni az ilyenkor szokásos elektronikus hadviselési (EW) eszközök helyett.

Többen azt is felvetették, hogy a reptéren (amely egyébként a hivatalos adatok szerint 31 kilométerre található Moszkva központjától) néhány különleges gép is állomásozhat, állítólag még azok közül az IL–80-asok közül is, amelyeket személyesen Vlagyimir Putyin is használhat.

Hogy tényleg vannak-e most ott ilyen gépek, azt persze nehéz megmondani, de a háború első hónapjaiban volt olyan jelentés, amely szerint láttak ilyen repülőket Moszkva közelében. 

Az előző éjjel Moszkva környéke mellett több orosz régiót is dróntámadás érhetett: a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a voronyezsi, belgorodi és kurszki régiókban is drónok lelövéséről érkezett beszámoló.

Egyébként a Cskalovszkij reptér nem most először került az ukránok célkeresztjébe, ugyanis a légibázis már 2023 őszén is egy ukrán támadás célpontja volt.

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok