Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa mégsem celebrál misét a Notre Dame-ban, a hívek szerint elfordult Franciaországtól

2024. szeptember 18., szerda 07:10

Ferenc pápa szűkszavúan annyit közölt a hétvégén, hogy nem megy Párizsba, pedig december 8-án ő celebrálta volna az első misét az újranyitott Notre Dame-ban. Az egyházfő nyilatkozata után több elmélet is szárnyra kapott, egyesek szerint az olimpia nyitóünnepsége miatt fordult el Franciaországtól a pápa, mások szerint a másfél évtizeddel ezelőtt, Pierre abbés szexbotrány készteti arra Ferenc pápát, hogy kerülje az országot.

A felújított párizsi Notre-Dame-székesegyházban az első misét nem Ferenc pápa fogja celebrálni, ugyanis az egyházfő indoklás nélkül lemondta a december 8-i ünnepi misére szóló meghívást, csupán annyit mondott a hétvégén, hogy „nem megyek Párizsba”.

A Bild írása szerint „szomorú ez a francia katolikusok számára, de mindenekelőtt Emmanuel Macron francia elnök számára, aki határozottan számított Ferenc pápa részvételére”.

Közvetlenül a távolmaradás után szárnyra kaptak a teóriák a lemondás lehetséges okairól.

Az egyik nyilvánvaló ok a pápa rossz egészségi állapota lehet. Azonban ahogy Németországban – amelyet Ferenc pápa egész pontifikátusa alatt elkerült –, úgy Franciaországban is gondosan számontartják, hogy a pápa hivatali ideje alatt csak kétszer lépett rövid időre francia földre – a strasbourgi Európai Parlamentben és Marseille-ben.

Viszont gyengélkedése ellenére most utazott Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba. Így tehát elég sok francia azt gyanítja, hogy az egyházfő valamiféle ellenszenvet táplál Franciaországgal szemben, amelynek keresztény gyökerei az ötödik századig nyúlnak vissza. Franciaország „hidegen hagyja” – kommentálta a Le Figaro című újság.

Vatikán: a párizsi olimpiai megnyitó „bűncselekmény” volt

Valószínűbb azonban több más ok keveréke. A francia katolikus egyház a hagyományok és a reformok küzdelmében hasonlóan megosztott, mint a német. A visszaélési botrányok sorozata után nemrég újabb vádak merültek fel a nőkkel, köztük kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakról Pierre abbé, a „szegények papja” ellen, aki hosszú évek óta népszerű volt.

A Vatikán „ördögi” szexuális bűncselekményekként ítélte el.

A Vatikán azonban mindenekelőtt élesen reagált a párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepségére, ahol a „furcsa” Az utolsó vacsora sok hívő körében felháborodást keltett. Később a szervezők elnézést kértek, de azért elmondták, hogy egyáltalán nem Az utolsó vacsorát fordították ki a sarkaiból a nyitóünnepségen.

„Azt hiszem, teljesen egyértelmű volt, hogy Dionüszosz érkezik erre az asztalra. Azért van ott, mert a görög mitológiában ő a mámor és a bor istene, ami egyébként Franciaország egyik legismertebb jelképe, na meg ő Sequana, a Szajna istennőjének az atyja” – mondta a rendező. „Az elképzelés inkább az volt, hogy egy nagy pogány ünnepet idézzünk meg, amely az Olümposz isteneihez kapcsolódik, azaz az olimpizmushoz” – tette hozzá.

A pápa mégis kijelentette, hogy „elszomorították” a megnyitóünnepség bizonyos jelenetei, és „csak csatlakozni tud azokhoz a hangokhoz, amelyek az elmúlt napokban felemelték a hangjukat, hogy sajnálkoznak a sok keresztényt és más vallások híveit ért sérelem miatt”.

Ferenc pápa jelenleg éppen arra buzdítja az amerikai állampolgárokat, hogy „válasszák a kisebbik rosszat” a novemberi elnökválasztáson.

Rovatok