Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom év után végeztek ki egy elítéltet Dél-Karolinában

2024. szeptember 23., hétfő 05:47

Bár nem az állam döntéséből, de 2011 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet Dél-Karolinában. A hétvégén visszatértek ehhez a világ számos államában elutasított gyakorlathoz.

2011-ben hajtottak végre injekció általi kivégzést Dél-Karolinában, de idén szeptember 21-én újra így ért véget egy ember élete. Freddie Owens 1997-ben került börtönbe, miután megölt egy bolti dolgozót Greenville-ben, miközben kirabolta az üzletet – majd az eljárás közben meggyilkolt egy másik rabot a megyei börtönben.

Nem szándékosan maradtak el a kivégzések 13 éve az amerikai államban: Dél-Karolina ugyanis ennyi ideje nem tudta beszerezni a halálos injekcióhoz szükséges alapanyagokat.

Bár az elmúlt évtizedben nem hajtottak végre ilyen ítéleteket, a halálsoron levő rabok száma így is csökkent. 2011-ben 63 ilyen rabot tartottak fogva az államban, ami Owens halálával 31-re esett vissza. Többen természetes halált haltak a végrehajtás előtt, míg nagyjából 20 elítélt a fellebbezése után más büntetést kapott – írja a Sky News.

A 46 éves elkövetőt két különböző bíróság és esküdtszék előtt hallgatták meg, miután azonban elmondta vallomását, mindkét igazságszolgáltatási szerv halálra ítélte. Owens utolsó vacsorájának menüjében szerepelt sajtburger, sült krumpli, ribeye steak, csirkeszárny, epres üdítő és almás pite is. A dózis beadása után 10 perccel nyilvánították halottnak, helyi idő szerint délután 6 óra 55 perckor. A férfi pénteken még megpróbált felülvizsgálatot kérni, ám azt elutasította a szövetségi bíróság.

Rovatok