Index Vakbarát Hírportál

Az adófizetők pénzén végeznek nemváltó műtétet egy elítélten Indiana államban

2024. szeptember 24., kedd 12:29

Bár Indiana állam törvényei tiltják, hogy az adófizetők pénzén hajtsanak végre nemváltó műtéteket elítélteken, egy szövetségi bíró úgy döntött, ha nem hajtják végre a beavatkozást, az súlyos testi és pszichológiai károkat okozhat a rabnak.

Egy szövetségi bíró arra kötelezte Indiana állam büntetés-végrehajtási szervezetét, hogy biztosítsa egy elítélt nemváltó műtétét, mert annak megtagadása az amerikai alkotmányba ütközik.

A bíróság múlt heti döntéséről hétfőn számolt be az amerikai média. A gyermekgyilkosságért elítélt Jonathan C. Richardson, új nevén Autumn Cordellioné ügyében az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) indított pert az állami hatóság ellen. A 2023 augusztusában keltezett periratban azzal érveltek, hogy a nemváltó műtét megtagadása az elítélttől sérti az amerikai alkotmány nyolcadik kiegészítését a „kegyetlen és szükségtelen büntetés” tilalmáról – írja az MTI.

Indiana állam törvénye tiltja, hogy az adófizetők pénzét elítéltek nemváltoztató sebészeti beavatkozására fordítsák.

A szövetségi bíró szerint ugyanakkor Autumn Cordellioné nemi identitászavara súlyos egészségi problémát takar, és a nemváltó műtéttel lehet megelőzni „egy súlyos testi és pszichológiai károsodást”.

Indiana állam főügyésze a közösségi médiában úgy reagált, hogy egyelőre tanulmányozza a bírói határozatot, de mindenképp várható, hogy fellebbeznek. Autumn Cordellionét Jonathan C. Richardsonként ítélték el gondatlan emberölés miatt 55 év börtönre, mert 2001-ben 11 hónapos nevelt gyermekének fulladásos halálát okozta.

Rovatok