Index Vakbarát Hírportál

Kína interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki a Csendes-óceán felé

2024. szeptember 25., szerda 14:36

Kína szerdán egy tesztindítás során interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki a Csendes-óceánba.

A Kína által kilőtt interkontinentális ballisztikus rakéta egy robbanófejet hordozott, és a tenger egy kijelölt területére zuhant – áll a védelmi minisztérium közleményében. A Népi Felszabadító Hadsereg kilövése az éves rutinszerű gyakorlat része volt − írja az AP hírügynökség. 

A tárca szerint a kilövés megfelelt a nemzetközi jognak, és nem irányult egyetlen ország vagy célpont ellen sem. Nem világos, hogy Kína milyen gyakran végez teszteket ilyen távolságból. 

Az Egyesült Államok és nem kormányzati szervezetek szerint Kína rakétasilókat épített ki, de nem világos, hogy hány rakétával és nukleáris robbanófejjel bővítette arzenálját.

A rakétatechnika fejlesztése már régóta része Kína világhatalmi ambícióinak, ami a nacionalizmus és a növekedés ösztönzőjeként Kínát a világ második legnagyobb gazdaságává tette.

Az Egyesült Államok továbbra is Kína fő globális riválisa, bár többek között Japán, Tajvan, és a Fülöp-szigetek is területi vitákat folytatnak Pekinggel, amelyek időnként katonai összecsapásokkal fenyegetnek.

Kína fenntartja azt a doktrínát, hogy egy konfliktusban nem fog elsőként nukleáris fegyvert alkalmazni.

Rovatok