Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen újabb botrányba lavírozta magát

2024. szeptember 26., csütörtök 09:59

Újabb furcsa kinevezést találtak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közelében. Von der Leyen ugyanis egy középkorral foglalkozó német történészt bízott meg azzal, hogy adjon neki tanácsokat agráripari kérdésekben, és vezesse a mezőgazdaság jövőjéről szóló párbeszédet. Ráadásul mindezért 64 százalékkal többet kaphat kézhez, mint amit a tanácsadók maximum kapnak.

Legutóbb idén áprilisban kellett magyarázkodnia Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amikor négy biztos és több EP-képviselő is azzal vádolta meg, hogy kivételezett egy kinevezésnél, és a legalkalmasabb jelöltek helyett párttársát, Markus Piepert kérte fel a frissen felállított kis- és középvállalkozások megbízottjává.

A „Pipergate”-ként fennmaradt botrány kapcsán az Európai Bizottság végig azzal védekezett, hogy nem történt kivételezés, mivel Pieper volt a legalkalmasabb a pozícióra – annak ellenére, hogy egyébként két másik jelölt is magasabb pontszámot ért el az interjúk során.

A botrányt végül azzal sikerült lezárni, hogy Pieper egy nappal hivatalba lépése előtt lemondott posztjáról, Von der Leyen pedig bejelentette, hogy az új Európai Bizottság felállásáig nem fog senkit sem kinevezni a pozícióra.

Azonban nem kizárólag Pieper kinevezése volt furcsa ebben az időben. Az uniós ügyekben mindig naprakész Politico ugyanis azt találta, hogy

von der Leyen a maximum kiszabható tanácsadói fizetésnél többért szerződtetett egy német akadémikust, hogy adjon neki tanácsot agrártémában.

Idén év elején kapott az Európai Bizottság elnökétől megbízást Peter Strohschneider, akinek szerződése szeptember végén jár le, és munkájáért maximum 149 963 eurót, azaz jelenlegi árfolyamon valamennyivel több mint 59 millió forintot kaphat.

Mint arra a lap emlékeztet, az uniós tisztségviselők fizetésére több szabály is vonatkozik. A különleges tanácsadók maximum 594,22 eurós fizetést kaphatnak egy nap, viszont „kellően indokolt kivételes esetek” szerint ez felmehet egészen napi 973,79 euróig, ami a legmagasabb fizetés, amit egy köztisztviselő kaphat – Strohschneider pedig ennyiben állapodott meg az Európai Bizottsággal.

Strohschneidert akkor szerződtette Ursula von der Leyen, amikor Európa-szerte nőtt a farmer- és gazdatüntetések száma, amiért a gazdák szerint a környezetvédelmi uniós előírások ellehetetlenítik a munkájukat. A német akadémikus a hírek szerint e probléma megoldásában segített az Európai Bizottság elnökének, mert a mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszédért ő volt a felelős – a lap szerint korábban hasonló munkát végzett a német szövetségi kormánynak is, azonban azért nem kapott fizetést.

Ugyanakkor a német akadémikus kinevezésével egy további probléma is van a fizetésén kívül, ami így 64 százalékkal nagyobb, mint amit a különleges tanácsadók maximum kaphatnak:

Strohschneider ugyanis nem agrárszakember, hanem középkorral foglalkozó történész.

Az International Science Councilon található adatlapja szerint a kutatási területe leginkább a német középkori és premodern kultúra és irodalom, valamint az akadémiai kutatáspolitika.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője a Politicónak megerősítette, hogy közel 150 ezer eurót különítettek el Strohschneider számára, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindezt kézhez is kapja a német középkorász – a fizetésénél ugyanis az fog számítani, hogy hány napot dolgozott, az alapján kerül majd kifizetésre a különleges tanácsadó munkája.

A lap a történethez hozzáteszi, hogy a nemrég az Európai Unió gazdasági versenyképességéről több száz oldalas jelentést író Mario Draghi például nem is kapott a jelentéséért fizetést az Európai Bizottságtól.

(Borítókép: Ursula von der Leyen Strasbourgban, Franciaországban 2024. szeptember 17-én. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

Rovatok