Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson közölte: katonai akciót terveztek Hollandia ellen a koronavírus-járvány alatt

2024. szeptember 28., szombat 10:40

A korábbi brit miniszterelnök a koronavírus-járvány idején tervbe vette, hogy a brit haderő egy tengeri rajtaütéssel foglalhatna el egy covid-vakcinákkal teli raktárat a hollandiai Leidenben. A vezérkari főnök helyettese támogatta az ötletet.

Boris Johnsont számos kritika érte a brit járványkezeléssel kapcsolatban, ráadásul a Partygate néven elhíresült botrány is kellemetlenül érintette. A volt brit miniszterelnök most közölte, hogy

a Covid–19-járvány csúcspontján egy holland raktár elleni támadást fontolgatott.

Állítása szerint 2021-ben magas rangú katonai tisztviselőkkel tárgyalt a tervekről – minderről beszámol a hamarosan megjelenő könyvében, amelynek kivonatát a The Guardian már láthatta. 

Az akkori exportvita középpontjában az AstraZeneca vakcinája állt, és Boris Johnson úgy vélte, hogy az Európai Unió rosszindulatúan bánt az Egyesült Királysággal. A miniszterelnök 2021-ben egy leideni raktár ellen indítandó támadásról készíttetett terveket, amelynek az lett volna a célja, hogy a Brit-szigeteken élők is minél előbb hozzájussanak a vakcinákhoz.

Doug Chalmers, a brit vezérkari főnök helyettese szerint megvalósítható volt a terv, de hozzátette: nehéz lett volna észrevétlenül végrehajtani,

és emiatt magyarázkodnia kellett volna az Egyesült Királyságnak, hogy miért hajtott végre katonai akciót egy szövetséges ország ellen. 

Pedig már azt is eltervezték, hogy felfújható gumicsónakokkal juttattak volna át egységeket a La Manche csatornán, majd teherautókkal csempészték volna ki a vakcinákat a csónakokig – állítja Boris Johnson. A volt kormányfő zárásként azt is közölte könyvében: „Természetesen tudtam, hogy igaza van, és titokban egyetértettem azzal, amit mindannyian gondoltak, de nem akartam hangosan kimondani, hogy az egész dolog őrültség.”

A brit miniszterelnököt a Partygate ügyében is sok szemrehányás érte

Boris Johnson tagadta korábban, hogy a járvány alatt nagy bulival ünnepelte volna 56. születésnapját a Downing Streeten. A 2020. június 19-én tartott eseményen állítása szerint nem látott és nem evett tortát, majd hozzátette, hogy „soha nem jutott eszébe” sem neki, sem akkori kancellárjának, Rishi Sunaknak, hogy a születésnapi összejövetel „valamilyen módon szabályellenes” lenne.

„A következő történt valójában azon a napon. Rövid ideig álltam a helyemen a kabinetszobában, ahol egész nap megbeszéléseket tartok, miközben a kancellár és a személyzet válogatott tagjai boldog születésnapot kívántak” − magyarázta a volt miniszterelnök.

„Nem láttam tortát. Nem ettem egy nyavalyás tortát sem. Ha ez egy parti volt, akkor az emberi ünneplés történetének leggyengébb eseménye volt. Éppen csak túl voltam Covidon. Nem énekeltem. Nem táncoltam” − hangsúlyozta Boris Johnson.

A Partygate-ként elhíresült botrányon a volt miniszterelnök még túljutott, de a járványkezelés idején hozott intézkedéseiről elismerte, hogy hibák sorát követte el, azonban nem tudja, mit lehetett volna jobban csinálni ez ügyben.

Rovatok