Index Vakbarát Hírportál

A McDonald’s nem vette észre, hogy modern kori rabszolgákat dolgoztat

2024. szeptember 30., hétfő 11:23

Évekig „nem vették észre”, hogy modern rabszolgatartók áldozatai dolgoznak egy brit McDonald’s üzletben és egy ismert cégeknek pékárukat szállító vállalatnál. A hatóságok szerint a vállalatok – köztük a Tesco – vezetői nem ismertek fel olyan egyértelmű, a kényszermunka végeztetésére utaló jeleket, amelyek révén jóval hamarabb véget vethettek volna a 16 cseh állampolgár megpróbáltatásainak.

A BBC riportjából kiderül, hogy egy csehországi emberkereskedő banda 16 áldozatot kényszerített arra, hogy a gyorsétteremben vagy abban a gyárban dolgozzon – amely az Asda, a Co-op, az M&S, a Sainsbury’s, a Tesco és a Waitrose cégeknek szállított. A modern kori rabszolgaság jól felismerhető jeleit – többek között azt, hogy négy férfi bérét egy bankszámlára fizették – nem vették észre, eközben a Csehországból származó áldozatokat több mint négy éven keresztül kizsákmányolták.

Az ügyre reagálva a brit McDonald’s közölte, hogy javította a „potenciális kockázatok” kiszűrésére szolgáló rendszereit, míg a British Retail Consortium úgy nyilatkozott: tanultak az esetből. 

Eddig a cseh bűnszervezet hat tagját ítélték el két büntetőperben, amelyeket a Covid-járvány miatt késleltettek, mely időszakban az ügy tudósítására vonatkozó korlátozások is életben voltak. 

Mostanra azonban a BBC kiderítette, hogy összesen kilenc áldozatot kényszerítettek arra, hogy a cambridgeshire-i Caxtonban lévő McDonald’sban dolgozzon, kilencen pedig a szupermarketek saját márkás termékeit gyártó pitakenyérgyártó vállalat hertfordshire-i Hoddesdonban és az észak-londoni Tottenhamben található gyáraiban dolgoztak. Összesen 16 kizsákmányolt áldozat volt a két helyszínen összesen, de ketten átfedésben dolgoztak mindkét helyen.

Az áldozatok többsége a kizsákmányolás alatt kénytelen volt megtapasztalni a hajléktalanságot vagy valamilyen függőséget, és bár a törvények által előírt minimálbért keresték, a banda szinte az egész fizetésüket ellopta, miközben napi néhány fontból éltek egy beázó fészerben és egy fűtetlen lakókocsiban.

A fizetésükből eközben luxusautókat, arany ékszereket és egy csehországi ingatlant finanszírozott a bűnbanda. Az áldozatok többször hazaszöktek, de minden alkalommal felkutatták és visszacsempészték őket az Egyesült Királyságba.

Az ordító jelek

A kizsákmányolás 2019 októberében ért véget, miután az áldozatok kapcsolatba léptek a csehországi rendőrséggel, akik aztán fülest adtak brit kollégáiknak.

A figyelmeztető jeleket azonban legalább négy éven át nem vették észre a munkáltatók, miközben több ordító jel is volt:

Dame Sara Thornton, a korábbi független, úgynevezett „rabszolgaság-ellenes biztos” aggasztónak nevezte, hogy ennyi, modern kori rabszolgaságra utaló figyelmeztető jelet nem vettek észre a vállalatok, de Chris Acourt őrmester, a cambridgeshire-i rendőrség nyomozásának vezetője szerint is „hatalmas lehetőségeket” szalasztottak el, miközben többször riaszthatták volna a hatóságokat.

Rovatok