Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel az Európai Unió Bírósága elé viszi a szuverenitásvédelmi törvényt

2024. október 2., szerda 17:10

Az Európai Unió Bírósága elé kerül a szuverenitásvédelmi törvény, miután a magyar kormány uniós aggályokra adott válaszait eredménytelennek találták. Egy brüsszeli illetékes szerint korábban Magyarország uniós támogatásának megvonása is szóba került, majd az Európai Bizottság letett erről a tervéről.

Mint írtuk, az Európai Bizottság februárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az uniós jogot sértő nemzeti szuverenitásvédelmi törvény miatt. A bizottság elmondta, hogy a jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, és a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket is. 

Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa nemrég egy sajtótájékoztatón kijelentette, nem haboznak, hogy az ügyben továbblépjenek.

A brüsszeli testület elhatározta magát, és bírósági szakaszba lépteti az idén februárban kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást

– tájékoztatta a Népszavát két egymástól független EU-s forrás. A jogerős ítéletre körülbelül másfél-két évet kell várni.

Az Európai Bizottság nem kér ideiglenes intézkedést a bírósági ítéletig. Úgy tudják, hogy az ügyet azért vitték az Európai Unió Bírósága elé, mert nem találták kielégítőnek a magyar kormány indoklásait. A szuverenitásvédelmi törvény miatt több levélváltás is történt az Európai Bizottság és a magyar kormány között, de a konzultációt eredménytelennek minősítették. 

Egy  brüsszeli illetékes azt is elmondta a lapnak, hogy korábban Magyarország uniós támogatásának megvonása is szóba került, majd az Európai Bizottság letett erről a tervéről. 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal „külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolása és támogatása” miatt vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország Alapítvány és a vele szorosan együttműködő Átlátszó ellen. Korábban Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát és Magyar Pétert is vizsgálták. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal nem szankcionálhat 

A magyar kormány tavaly december közepén szavazta meg a Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvényt. A szervezet elnökévé Lánczi Tamást nevezték ki, aki korábban az MTVA online igazgatója volt. 

Lánczi Tamást szerint az új hivatal feladata alapvetően, hogy „feltárjon, vizsgáljon és kutasson. Feltérképezi, hogy hol sérül vagy hol sérülékeny a magyar szuverenitás.” Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hivatal nem hatóságként működik, tehát „nem nyomoz és nem is szankcionál”.

A hivatal feladatai:

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreiről itt írtunk bővebben.

Rovatok