Index Vakbarát Hírportál

Törés a Giuliani családban: Trump ügyvédjének lánya Harrisre fog szavazni

2024. október 5., szombat 10:13

A közelgő amerikai elnökválasztás megosztotta Giulianiékat: a volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani Donald Trump bizalmas ügyvédje lett, filmrendező lánya, Caroline pedig gyászolj a kapcsolat létrejötte miatt. Már most bejelentette, hogy Trump riválisára, Kamala Harrisre fog szavazni.

„Apám, az egykori elnök személyes ügyvédje, belebonyolódott Trump „romboló ösvényébe”, az azt követő káoszba és utóéletébe” – írta a Vanity Fairben megjelent terjedelmes vallomásában Caroline Rose Giuliani, aki politikai aktivistaként is hallatja a hangját.

A republikánus jelöltről lesújtó a véleménye, apját pedig gyászolja, akit „Trump miatt” veszített el. „Nem tudnám elviselni, hogy az országunkat is miatta veszítsük el” – fogalmazott a 35 éves Caroline Giuliani.

„Sajnos alkalmas vagyok arra, hogy emlékeztessem az amerikaiakat: milyen végzetes lehet Trumppal kapcsolatba kerülni még azok számára is, akik meggyőződéssel vallják, hogy az ő oldalukon áll” – tette hozzá a nő, aki korábban is gyakran kifogásolta apja politikai nézeteit.

Folyamatosan feltettem magamnak a kérdést: hogyan képes Amerika egyáltalán fontolóra venni Donald Trump újraválasztásának lehetőségét mindazon károk után, amelyeket hivatalában, majd ciklusa lejárta után okozott

– hangoztatta Caroline Giuliani, aki azt mondja: „megszakadt a szíve”, amikor látta, hogy apja is a volt elnök hívei közé tartozik.

Rudy Giuliani hihetetlenül népszerű New York-i polgármester volt, miután átsegítette a nagyvárost a 2001. szeptember 11-én elkövetett, példa nélküli terrortámadásokon.

Súlyos árat fizetett azonban Trump hazugságainak terjesztéséért, miszerint a 2020-as választási eredményeket elcsalták.

Fájdalmas volt az apját nézni

Az ügyvéd azt állította, hogy két szavazatszámláló nő Georgiában Joe Biden javára elcsalta az összesítést. A két hölgy nem maradt rest: perelte Giulianit, a bíróság pedig összesen 148,1 millió dolláros kártérítést ítélt a javukra.

Az alperes csődöt hirdetett, hogy megpróbálja elkerülni a kártérítés kifizetését, így a New York-i után Rudy Giulianit a múlt héten a washingtoni ügyvédi kamara is véglegesen eltiltotta hivatása gyakorlásától – az indoklás szerint azért a szerepéért, amelyet a négy évvel ezelőtti elnökválasztás végeredményének módosítási próbálkozásában játszott.

Végignézni apám életének összeomlását azóta, hogy összeboronálta életét Trumppal, rendkívül fájdalmas volt

– írta Caroline Giuliani, aki apja elvesztését egy olyan „sötét erőhöz” kötötte, amely ismét azzal fenyeget, hogy felemészti Amerikát.

„Naivitás lenne figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a Trumphoz legközelebb állók közül sokan katasztrofális lejtőre kerültek” – emlékeztetett Giuliani lánya, aki szerint ez a sors vár az országra is, ha Trump visszakerül a vezetői pozícióba.

Olyan jövőt szeretne, amelyben „érdemes gyermekeket nevelni”

Apjával való kapcsolatát „karikatúra-szerűen bonyolultnak” nevezte. A hibái ellenére szereti. Látta „szürreális magasságokban”, és most „kifürkészhetetlen mélységekben”. A legkevésbé szeretném megbántani, amikor már „amúgy is padlón van” – állította Caroline, bár hozzátette: az idei választás tétje sokkal nagyobb minden másnál.

Harris a reproduktív jogokkal, a gazdasággal, a kül- és környezetvédelmi politikájával vívta ki Caroline Giuliani támogatását.

Tapasztalt, józan és eredendően tisztességes vezetőkre van szükségünk, akik értünk harcolnak, nem pedig ellenünk. Akik megvédik a demokráciánkat, nem pedig lebontják

– hangoztatta a filmes alkotó, akit nemrég jegyeztek el, és olyan jövőért áll ki, „amelyben érdemes gyermekeket nevelni”.

Terjedelmes cikkében felidézte, hogyan könyörgött apjának, miután egy sűrű füsttel és befolyásos férfiakkal teli szivarszobában megtudta, hogy Trump ügyvédi posztját vette fontolóra. „Gondold meg!” – figyelmeztette, miután bőgött egy sort, majd három órán át hevesen győzködte, hogy ne térjen át az „erkölcsileg veszélyes útra”.

Nem tudta rávenni döntése megmásítására, így aztán már csak gyászolt apja elvesztése okán.

(Borítókép: Rudy Giuliani és Donald Trump a Fehér Ház tájékoztató termében 2020. szeptember 27-én Washingtonban. Fotó: Joshua Roberts / Getty Images)

Rovatok