Index Vakbarát Hírportál

A dél-európai vezetők azt akarják, hogy a libanoni hadsereg megerősödjön

2024. október 12., szombat 17:16

Kilenc dél-európai uniós ország vezetője pénteken támogatásáról biztosította a libanoni fegyveres erőket, hogy újra megszilárdítsák az ellenőrzést az ország déli területe felett, remélve, hogy béke lesz az Izrael és a Hezbollah közötti harcok sújtotta térségben.

Az úgynevezett MED9-ek – Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Málta, Ciprus, Szlovénia, Portugália és Horvátország – vezetői közös nyilatkozatban közölték, hogy továbbra is kiállnak a Libanon és népe, köztük a libanoni fegyveres erők további támogatása mellett – írja az AP.

„A Közel-Keleten kibontakozó helyzet aggasztó” – áll a nyilatkozatban. „A gázai konfliktusnak a tágabb térségre gyakorolt visszhangjainak fényében rendkívüli aggodalmunkat fejezzük ki az Izrael és a Hezbollah közötti katonai konfrontáció eszkalálódása miatt.”

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a libanoni fegyveres erők visszatérése Dél-Libanonba és a libanoni szuverenitás helyreállítása „alapvető fontosságú a béke és a stabilitás szempontjából”. Macron a támogatás formáját nem részletezte, de azt elmondta, hogy egy október 24-én tartandó konferencia fő célja a Libanonba irányuló segélyszállítmányok felpörgetése lesz, miközben az ország katonai és belső biztonsági erőinek megerősítését is segíteni fogja.

A konferenciát megelőzően Macron és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is azt mondta, hogy a G7-ek védelmi minisztereinek találkozóján azt is megvizsgálják, hogyan lehetne segíteni a libanoni hadsereget a déli részekbe való bevonulásban. Az uniós vezetők Libanon fegyveres erőinek kinyilvánított támogatása akkor történt, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter szaúdi, katari és francia kollégáival arról tárgyalt, hogy az új libanoni elnök megválasztása hogyan csökkenthetné a közel-keleti feszültséget azáltal, hogy a Hezbollahot ráveszi, hogy vonja el erőit Izrael északi határától.

Meloni és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Macronhoz csatlakozva elítélte azt, amit a francia elnök Izrael „szándékos célba vételének” nevezett az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőihez (UNIFIL) tartozó katonák ellen.

Elítéljük és nem tűrjük, hogy újra megtörténjen

– mondta Macron.

Sánchez és szlovén kollégája, Robert Golob is támogatta Macron felhívását az Izraelnek történő fegyverszállítások felfüggesztésére, amit a libanoni és gázai háborúk de-eszkalációjának hatékony módjának tartanak.

A háború kezdete óta nem adtunk el fegyvereket Izraelnek. [...] És a logika egyszerű. Fegyverek nélkül nincs háború

– mondta Sánchez.

Megvitatták az illegális migrációt is

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök, aki a találkozó házigazdája volt, elmondta, hogy a vezetők megvitatták az illegális migrációt is, amelyet – mint megismételte – a forrásnál kell kezelni, vagyis a bevándorlók származási országában vagy azokban az országokban, amelyeken átutaznak.

Hrisztodulidesz elmondta, hogy Brüsszelben felveti, hogyan lehetne Szírián belül – az ENSZ menekültügyi ügynökségével és más nemzetközi partnerekkel együttműködve – „megteremteni azokat a feltételeket”, amelyek lehetővé tennék a szíriai menekültek hazájukba való visszatérését. A ciprusi elnök elmondta, hogy az éghajlatváltozás is napirenden van, és kiemelte a közös fellépés szükségességét a földközi-tengeri térségben, amely szerinte „különösen sebezhető”.

Rovatok