Index Vakbarát Hírportál

Itt az izlandi koalíciós válság, előrehozott választásokat írnak ki

2024. október 14., hétfő 06:43

Bjarni Benediktsson miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón bejelentette az izlandi kormánykoalíció felbomlását és előrehozott választások kitűzését sürgette november 30-ra.

A RÚV közszolgálati műsorszolgáltató tájékoztatása szerint az izlandi kormányfő elmondta, hétfőn egyeztet Halla Tómasdóttir államfővel a parlament feloszlatásáról. A választásokat a parlament feloszlatásától számítva legkésőbb 45 napon belül kell kiírni.

Benediktsson, a konzervatív Függetlenségi Párt vezetője áprilisban vette át a miniszterelnökséget, miután elődje, Katrín Jakobsdóttir lemondott, hogy jelöltként indulhasson a júniusi elnökválasztáson. Benediktsson szerint a Függetlenségi Pártból, Haladó Pártból és a Baloldali–Zöld Mozgalomból álló kormánykoalíció szakadását

a bevándorlással és az energetikával kapcsolatos ügyekben kialakult nézeteltérések okozták.

Benediktsson egyben hangsúlyozta, hogy pártja az ő vezetésével készül a közelgő választásra. A rendes parlamenti választások 2025 szeptemberében lettek volna esedékesek – összegezte az MTI.

Ahogy azt még 2017-ben írtuk, a 41 éves Jakobsdóttir már oktatási miniszterként is népszerű volt, és a The Guardian szerint őt tartják Izland legszavahihetőbb politikusának. Pártja a Függetlenségi Párttal és a Haladó Párttal kötött koalíciót.

Rovatok