Index Vakbarát Hírportál

Oroszok által kiképzett csoportok döntenének kormányt Moldovában

2024. október 18., péntek 06:58

A moldovai biztonsági intézmények vezetői október 17-én csütörtökön bejelentették, hogy több száz moldovai állampolgárt képeztek ki Oroszországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában az alkotmányos rend megdöntésére irányuló utcai megmozdulások szítására.

Viorel Cernauteanu, a moldovai országos rendőr-főkapitányság vezetője, Alexandru Musteața, az Információs és Biztonsági Szolgálat (SIS) igazgatója és Victor Furtuna főügyészhelyettes összehangolt munkája nyomán a rendőrségi jelentések felfedték, hogy különböző kiképzőtáborokban – a Wagner-csoport paramilitáris szervezet ismert oktatóinak részvételével – az alkotmányos rend megdöntésére irányuló mozgalmárokat képeztek ki – írja a román Insider

A bejelentés szerint a kiképzés júniusban kezdődött, amikor egyenként 20 emberből álló, összesen több mint 300 fős csapatok rendszeresen Oroszországba utaztak, hogy részt vegyenek a krasznai bázison tartott foglalkozásokon. Őket különböző ellenállási technikákra, rendőri konfrontációs taktikákra, a fegyverek kivonására a rendfenntartó erőkből és a tömeg gyors visszavonására képezték ki. A képzéshez szükséges pénzeszközöket állítólag Ilan Sor, egy oroszbarát üzletember biztosította, aki Moszkvában bujkál, miután Moldovában korrupció miatt elítélték. Ő finanszírozta az oroszországi, de a szerbiai és bosznia-hercegovinai utazásokat utakat is. 

Négy embert őrizetbe vettek

Az ügyészség több büntetőügyben is nyomoz az esetlegesen elkövetett tömeges rendbontásra való felbujtás miatt. Eddig mintegy 100 házkutatást tartottak és négy embert vettek őrizetbe. A házkutatások eredményeképpen a hatóságok különböző összegű eurót, amerikai dollárt, ukrán hrivnyát és moldovai lejt foglaltak le, amelyeket feltehetően a tömeges zavargásokba torkolló tüntetések finanszírozására szántak. A teljes összeg több mint 1,6 millió lejt (csaknem 129 millió forintot) tett ki. A lefoglalt tárgyak között voltak még aktivistalisták, szórólapok, laptopok, nagy teljesítményű telefonok, különböző feliratokkal ellátott ruházati cikkek, nem a keresett személyekhez tartozó elektronikus aláírások, orosz bankkártyák, valamint a Kisinyov–Isztambul–Moszkva útvonalra szóló repülőjegyek. 

A moldovai rendőrség a destabilizációs mozgalmak kockázati szintjét alacsonyra értékeli. A felfedezéseket mindössze három nappal a moldovai elnökválasztás előtt tették. Az ország jelenleg az uniós tagság felé halad, és ezt az utat a nyugatbarát moldovai elnök, Maia Sandu jelölte ki, aki most az újraválasztásért küzd. 

A Kreml a jövőben valószínűleg több szálat is megmozgat majd Moldova uniós útjának kisiklatása érdekében, mint például a moldovai állami intézmények befolyásolása és elfoglalása, a Kreml katonai, gazdasági és politikai kapcsolatainak kihasználása az oroszbarát moldovai Dnyeszteren túli és Gagauzia régiókkal, valamint reflexív ellenőrző kampányok folytatása az EU-tagállamok döntéshozatalának alakítása érdekében Moldova uniós csatlakozásával kapcsolatban

– áll a Washingtoni Hadtudományi Intézet nemrégiben kiadott sajtóközleményében, rámutatva arra, hogy Moldova függetlensége és az, hogy szuverén állam marad-e, az ukrajnai háború kimenetelétől függ. 

Rovatok