Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélték a Fülöp-szigeteken turistákat elrabló szervezet több tagját

2024. október 22., kedd 07:07

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték hétfőn a Fülöp-szigeteken egy iszlamista lázadószervezet 17 tagját, mert több mint két évtizeddel ezelőtt elraboltak 21 európai turistát és ázsiai munkást azzal a céllal, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

A 17 életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt a viszonylag kicsi, de annál erőszakosabb Abu Szajjaf lázadócsoporthoz tartozott, amely megalakulásakor egy muszlim állam létrehozását tűzte ki célul a túlnyomórészt keresztény ország muszlim többségű déli szigetein. A csoport a muszlimok több évtizedig tartó szakadár mozgalmában született meg, és a kilencvenes évektől kezdődően többnyire robbantásokat, váltságdíj reményében emberrablásokat, valamint gyilkosságokat követtek el – közölte az MTI.

Az elítéltek között van az Abu Szajjaf két vezetője, illetve az ENSZ terrorellenes feketelistáján szereplő Hilarion Santos és Redendo Dellosa is – közölte a manilai igazságügyi minisztérium. Mindegyik vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtották, aminek értelmében legkorábban harminc év után bocsáthatók szabadlábra feltételesen – tették hozzá.

A lázadócsoport 2000-ben vált nemzetközileg hírhedtté, amikor az év áprilisában gépfegyverekkel és bozótvágó késekkel felfegyverkezve a malajziai Sipadan szigetén túszul ejtettek tíz külföldi turistát és tizenegy üdülőhelyi dolgozót, majd a Fülöp-szigeteki Jolo szigetére hurcolták el őket.

A túszok között egy háromtagú német család, két finn turista, egy dél-afrikai házaspár, egy libanoni nő és két francia állampolgár volt, a többi elrabolt malajziai vagy Fülöp-szigeteki.

A túszokat három év leforgása alatt engedték szabadon, az utolsót egyes feltételezések szerint szakácstudománya miatt tartották fogva sokáig.

A túszok kiszabadulása után a Fülöp-szigeteki hadsereg több évig tartó offenzívát indított a lázadók ellen, amelyben vezetőik és tagjaik többségét megölték vagy elfogták. A 2000. áprilisi emberrablást vezető Ghalib Andang lázadóvezér egy manilai börtönbe került, ahol egy 2005-ös fegyenclázadás elfojtásakor kommandósok végeztek vele és a lázadócsoport három másik vezetőjével.

Rovatok