Index Vakbarát Hírportál

Rogan megkérdezte Donald Trumpot

2024. október 26., szombat 14:41

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, jelenlegi elnökjelöltje közel háromórás epizódban szerepelt a The Joe Rogan Experience műsorban. Felvetette a jövedelemadó eltörlésének ötletét, beszélt a vegyes harcművészetek művelőiről, dicsérte Robert E. Lee tábornok katonai képességeit, és arról beszélt, hogy „nincs okunk azt gondolni”, hogy a Marson és más bolygókon ne lehetne élet.

A beszélgetés nagy része a Trump kampánykörútján hallható beszédeiből ismert paneleket tartalmazott, de a podcast lehetőséget kínált neki arra, hogy elérje az általa áhított közönséget. Rogannek 14,5 millió követője van a Spotifyon, és 17,6 millió a YouTube-on. Közülük sok az olyan fiatal férfi, aki nem szokott részt venni a választásokon, és akiket a Trump-kampány az urnákhoz szeretne vonzani.

Rogan egy ponton megpróbálta visszavezetni a lényeges témákhoz Trumpot. Kanyargós, kitérőkkel teli beszédstílusát „szövevényesnek” nevezte.

A beszélgetés szövete kezd széles lenni

− fogalmazott Rogan.

Rogan arra is kérte Trumpot, hogy beszéljen széles körben megcáfolt, „választási csalásról” szóló állításairól. „2020-ról akarok beszélni, mert ön újra és újra azt mondta, hogy 2020-ban elcsalták a választásokat” − mondta Rogan, platformot kínálva az elnökjelöltnek.

Trump azon siránkozott, hogy „a bíróknak nem volt meg az, ami egy választás megfordításához szükséges”, és megismételt néhány hamis állítást, amivel azt sugallta, hogy a levélszavazatok nem biztonságosak, és arról beszélt, hogy a demokraták „a Covidot használták csalásra” 2020-ban.

Trump felvetette a jövedelemadó eltörlését

Trump a műsörban támogatta a szövetségi jövedelemadó eltörlésének ötletét, és azt javasolta, hogy

térjenek vissza A huszadik század eleje előtti gazdaságpolitikához.

„Komolyan gondolta ezt?” − kérdezett vissza a műsorvezető. 

„Igen, persze” − mondta Trump, és dicsérni kezte William McKinley-t, az Egyesült Államok 25., republikánus elnökét, akinek vámokkal kapcsolatos nézeteit gyakran hangoztatja.

Mielőtt a volt elnök a jövedelemadó eltörléséről kezdett volna beszélni, a pártatlan Committee for a Responsible Federal Budget (Bizottság a felelős szövetségi költségvetésért) elemzése szerint egyéb gazdasági javaslatai 10 év alatt akár 15 billió dollárral is növelhetik az ország adósságát.

Élet a Marson

Rogan kormányzati titkok felfedését kérte Trumptól arról, hogy van-e élet a Földön túl.

A volt elnök kezdetben azt mondta, hogy „soha nem hitt” a földön kívüli életben. De aztán úgy tűnt, hogy megváltoztatta nézetét, és felidézte, hogy beszélt olyan „megbízható” repülőgép-pilótákkal, akik azt állították, hogy „nagyon furcsa” dolgokat láttak az égen.

Nincs okunk azt gondolni, hogy a Marson és a többi bolygón ne lenne élet

− mondta Trump.

Rogan kijavította őt.

„Nos, a Marson már voltak szondáink és Mars-járóink, és nem hiszem, hogy ott van élet” – mondta a műsorvezető. (A Mars a Földön kívül a Naprendszer legszélesebb körben kutatott bolygója.)

„Talán olyan élet van ott, amelyről nem tudunk” − válaszolta a volt elnök, aki beszédekben fogadkozott, hogy amerikai űrhajóst küld a Marsra.

A tudósok még nem találtak életet a Marson, bár megkövesedett organizmusok bizonyítékai után kutatnak.

A volt elnök nem bízik a közvélemény-kutatókban

Trump azt mondta Rogannek, hogy nem tiszteli a politikai közvélemény-kutatásokat, és kifejtette, hogy szerinte „valószínűleg sok csalás” van bennük, még akkor is, ha időnként pozitívan hivatkozott azokra a felmérésekre, amelyek szerint jól szerepel a szavazók körében.

„Tudja, hogyan készülnek a közvélemény-kutatások? − kérdezte Trump. – Ó, mindjárt bajba kerülök. Szóval tényleg nem hiszek bennük túlságosan.”

A felmérések szoros versenyt mutatnak Trump és Kamala Harris alelnök között. A közvélemény-kutatások feltűnően pontatlanok voltak az elmúlt két elnökválasztás során, és sok közvélemény-kutató lépéseket tett, hogy megpróbálja javítani pontosságukat. Trump azonban bizonyítékok nélkül azt sugallta, hogy nemcsak tévedtek, de akár csalók is lehetnek. „Nem hiszem, hogy sok esetben interjúkat készítenek” − mondta.

Alákérdezős interjú

Rogan gyakran dicsérte Trumpot. Ritkán szakította félbe a volt elnököt, és úgy tűnt, hogy összeköti őket az Ultimate Fighting Championship, a vegyes harcművészeti liga iránti közös szeretet.

Világnézetük azonban nem mindig illeszkedett. Egy alkalommal Rogan megkérte Trumpot, hogy fejtse ki, szerinte miért ellenzik az emberek az olaj- és gázkitermelés növelését vagy a rétegrepesztéses kitermelést „a környezetvédelmi aggályokon kívül, amelyek természetesen jogosak”.

Trump ezen a ponton tiltakozni kezdett, de Rogan folytatta a kérdését. Szigorúvá vált, amikor Trumpot azzal az állításával kapcsolatban szorongatta, hogy a környezetvédelmi szabályozást csak a fejlesztést akadályozó tanácsadók gazdagodására használják.

Fegyverként használják

− mondta Trump.

Rogan egy sor kérdéssel vágott vissza. „De a környezeti hatásokkal kapcsolatban jogos aggodalmak vannak, igaz?” − kérdezte.

„Persze” − ismerte el Trump, majd áttért egyik kedvelt témájára, miszerint a tiszta vízre és a tiszta levegőre összpontosít, és a Kínáról szóló vitára, illetve a Kaliforniával kapcsolatos bírálatokra tért rá.

(Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök 2024. október 24-én Las Vegasban, Nevadában. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)

Rovatok