Index Vakbarát Hírportál

A brit biztosjelöltre újabb meghallgatás vár

2014. október 2., csütörtök 11:32 | aznap frissítve

Újra meg kell jelennie az illetékes európai parlamenti szakbizottság előtt Jonathan Hill brit EU-biztosjelöltnek, hogy meggyőzze a képviselőket felkészültségéről, jelentette be az EP szociáldemokrata frakciója.

Újabb kérdéseket tesznek fel Navracsics Tibornak is a kulturális bizottságának képviselői, egyelőre nem döntöttek arról, támogatják-e. A kérdésekre írásban kell válaszolnia, aztán hétfőn újra összeül a szakbizottság. A magyar biztosjelölt meghallgatásáról bővebben az EUrológus cikkében olvashat>>>

A konzervatív brit politikust, akit a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió reszortjának felügyeletével akar megbízni Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, szerdán hallgatta meg az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága.

„Lord Hill megmutatta jelentős személyes kvalitásait és kommunikációs képességeit. Úgy hisszük, jó biztos válhat belőle, de ami a portfóliójának a tartalmát és prioritásait illeti, nem teljesen győzött meg bennünket" – indokolta a döntést Elisa Ferreira, a szociáldemokrata frakció gazdasági és pénzügyi szóvivője.

Az már szerdán látszott, hogy a brit jelöltet egészen bizonyosan meghallgatnak még egyszer, mert a teljesítményével nem győzte meg a pénzügyi szakbizottságot.

Hill a meghallgatásán azt mondta, hogy nem a londoni City, hanem Európa érdekeit képviseli. A meghallgatás előtt azonban a zöldpárti frakció azt írta, hogy Hill személyében a londoni City egy lobbistája kerülne a bankok és a pénzügyi piacok szabályozásáért felelős biztosi pozícióba.

Ferreira szerint Hill nem adott konkrét válaszokat olyan specifikus témákban, mint például a tőkepiaci unió, az árnyékbankolás, illetve az európai letétgarancia kérdésköre. Ez utóbbi a formálódó európai bankunió utolsó, még hiányzó összetevője, és a szociáldemokraták kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak neki.

Az EP-szakbizottság pontosításokat vár Hilltől egy újabb eszmecsere keretében, amelynek az időpontját egyelőre nem tűzték ki.

A mérsékelt euroszkeptikusként számon tartott Hill a szerdai meghallgatáson öt fő célt tűzött ki maga elé: a jelenlegi szabályozás gyakorlatba való átültetését, az új, felmerülő kockázatok azonosítását, a nemzetközi pénzügyi szabályok konzisztens alkalmazását, a G20 országcsoporttal való együttműködést, valamint a tőkepiaci unió megteremtését.

A Financial Times négy problémás jelöltről ír

Legalább négy európai bizottsági jelöltet tartanak problematikusnak az Európai Parlament képviselői az eddigi meghallgatások nyomán, és a háttérben már lehet hallani olyan felhívásokat, hogy át kellene alakítani a jelöltek mezőnyét, írta brüsszeli forrásait idézve a Financial Times. A források szerint főként Hillt és Miguel Arias Canetét, az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosi posztjának spanyol várományosát tartják problémásnak, de Navracsics, és a jogérvényesülési, fogyasztóvédelmi, és a nemek közötti egyenlőség biztosítását célzó portfólióra jelölt cseh Vera Jourova esetében is aggályok merültek fel a meghallgatás után.

A lap szerint ráadásul, mivel az említett jelöltek zöme a jobbközép frakciókból került ki, a francia Pierre Moscovicihoz közelálló illetékesek szerint egyre nagyobb az az aggály, hogy Moscovicit, a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt jelöltjét is elüthetnék a tisztségtől, írja az MTI.

Rovatok