Index Vakbarát Hírportál

Nem avatkozunk be egymás belpolitikájába

2014. december 23., kedd 18:33

A fiatal korát a legnagyobb erősségének tartja Eva Paunova, a Fidesz képviselőit is tömörítő Európai Néppárt legfiatalabb EP-képviselője. Olvasott a magyarországi tüntetésekről, akkor aggódna, ha nem lehetne megtartani ilyen demonstrációkat. A Néppártban szerinte koordinálni kell az egyes országokból érkező képviselők véleményeit, de nem avatkoznak be egymás belpolitikájába. Úgy látja, hogy Európának vissza kell szereznie vezető szerepét a kutatásban, az innováció és az oktatás területén. Olvasóink kérdezhettek az új lendületet ígérő Paunovától a fiatalokat érintő kérdésekről, a digitális közös piacról, az EP működéséről, Magyarországról. A legérdekesebbeket továbbítottuk, és válaszolt rájuk.

Kisvállalkozásoknak fejlesztek ERP-CRM mobilapplikációkat Magyarországon. Szeretnénk az országhatáron kívül is, az EU-ban piacra dobni a termékeinket, de az új irányelv ezt megakadályozhatja. Mit gondol, az igényre szabott mobil ERP-CRM rendszerek (mobilapplikációk) az új irányelv hatáskörébe esnek? (László)

Nem tudom pontosan, melyik jogszabályra gondol. A digitális szektort jelenleg szabályozó EU-s joganyag kissé elavult. Ez a szektor folyamatosan változik, és a a jogalkotók nem mindig tudnak lépést tartani a technológiai fejlődéssel. Arra törekszem, hogy megerősítsem a rendszert, ezért sürgősen megváltoztatjuk a régi szabályokat, és/vagy újakat vezetünk be, hogy az EU-s belső piac rendeltetésszerűen működjön. Olyan szabályozásra van szükségünk, amely megkönnyíti a határokon átnyúló üzletelést az Unióban azoknak a cégeknek, amelyek innovatív szolgáltatást nyújtanak, például mobil appokat fejlesztenek. Mindenki szabadon kell, hogy dönthessen arról, hogy hol szeretne kereskedni az Unión belül. Ez a fogyasztók érdeke is: cserébe többféle termékből és szolgáltatásból válogathathatnak.

Ön szerint a Déli Áramlat hasznos projekt lett volna Bulgáriának? (Gergő)

A bolgár hatóságok még mindig nem kaptak semmilyen hivatalos dokumentumot arról, hogy a projektet leállították. Az olyan energiaprojektek, mint a Déli Áramlat is, fontosak Bulgáriának.

Követte a magyarországi tüntetéseket? Mit gondol a magyarországi helyzetről? (Balázs)

Olvastam a magyarországi tüntetésekről a nemzetközi sajtóban. Az európai közbeszédet most a 315 milliárd eurós befektetési terv, az Európai Bizottság munkaterve és a Luxleaks-ügy dominálja. Az, hogy állampolgárok békés tüntetésen nyilvánítják ki a véleményüket, a demokratikus folyamat része, és egy jó dolog. Ilyen tüntetések gyakran vannak az EU 28 tagállamában. Én akkor fogok aggódni, ha nem látunk belőlük többet.

Mennyire tartja elfogadhatónak azt, hogy pusztán politikai érdekből az Európai Néppárt frakciója egy olyan rezsimet támogat, amely szembe megy az európai konzervatív értékekkel? Nem gondolja, hogy ez a „be nem avatkozási" politika az Önök részéről kárt okoz nem csak egy országnak és a térségnek, de az egész európai konzervatív értékrendnek is? (attila)

Tapasztalataim szerint az Európai Parlament baloldali és jobboldali pártjai nem homogének, nem ugyanolyanok minden országban. A Néppárt frakciója a legnagyobb az Európai Parlamentben, majdnem minden tagállamból tartoznak bele pártok. Ezért nagyon fontos a koordináció, mert a különböző vélemények gyakran az egyes képviselők otthonról hozott politikai és társadalmi hátteréből fakadnak. Gyakran megbeszéljük az EU 28 tagállamában történt eseményeket, de nem „avatkozunk be” egymás belpolitikájába. Hazai politikai kérdések nem oldhatók meg külföldről. A néppárti frakció magyar képviselői pontosan ugyanolyan megbízható partnerek, mint bármelyik másik országból származó képviselők. Anélkül, hogy politikai elméletekről és értékekről bocsátkoznék vitába, inkább azt emelném ki, hogy a gazdasági válság mindegyik politikai család elé kihívásokat állított Európában. Sok országban új pártok jelentek meg, amelyek jobban teljesítettek az idei májusi európai parlamenti választáson, mint korábban bármikor. Felerősödtek a bevándorlóellenes, idegengyűlölő és hasonló vélemények, ezek a gazdasági válság társadalmi következményei. Olyan kihívást jelentenek ezek, amelyekkel a jobb- és a baloldal hagyományos párjainak szembe kell néznie, és meg kell találniuk a helyes válaszokat.

Mit gondol, milyen eszközökkel lehetne az európai szintű problémát jelentő nagyon magas ifjúsági munkanélküliséget csökkenteni? (János)

A fiatalok munkanélkülisége nem olyan probléma, amit csak az intézményi szinten meg lehetne oldani. Mi, mint az Európai Parlament képviselői, nem teremtünk munkahelyeket – a vállalkozások teremtenek munkahelyeket. A mi feladatunk az, hogy megteremtsük a fejlődéshez szükséges környezetet. Hogy fenntartható foglalkoztatást hozzunk létre, ahhoz rövidtávon munkahelyekre van szükség, ugyanakkor olyan munkahelyek is kellenek, amelyek hosszútávon, stabilan megmaradnak.

A fiatalok egyik szószólója

Paunova háttéremberből került a középpontba, miután már 2013 eleje óta a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért, Bojko Boriszov mostani bolgár miniszterelnök jobbközép pártjának egyik néppárti koordinátora volt, valamint Iljana Ivanova volt bolgár EP-képviselő politikai tanácsadójaként dolgozott az EP-ben.

A májusi EP-választáson képviselői mandátumot szerző Paunova az Európai Parlamentben frissen alakult, új ötleteket és lendületet ígérő U40 csoport egyik szószólója is. Ez a 40 éven alúli, fiatal EP-képviselőket tömörítő csoport Paunova szerint pártokon és frakciókon átívelve tud egységes álláspontot képviselni, amikor olyan generációs kérdések kerülnek elő az Európai Parlamentben, mint a fiatalok munkanélkülisége vagy az oktatási rendszer hibái. Az érdekérvényesítésre azért is szükség lehet, mert a májusi EP-választáson csak 91 negyvenévesnél fiatalabb politikus került be a 751 fős EP-be, a képviselők átlagéletkora 55 év. Paunova szerint az U40 egyik célja, hogy biztosítsa a fiatal európai szavazókat, hogy az EP az ő érdekükben is végzi a munkáját.

Paunova a belső piacokért és a fogyasztóvédelemért felelős bizottság tagja, valamint részt vesz a Kínával kapcsolatot tartó delegációban is. Fő területe a kis- és középvállalkozások helyzetének javítása. A saját szavaival élve, azt szeretné elérni, hogy az európai kkv-k több hitelt kaphassanak a projektjeik megvalósítására, és kevesebb papírmunkával kelljen megküzdeniük. A másik témája a digitális közös piac, amiről úgy gondolja, hogy minden egyes európai ember életébe pozitív változást hozna, és új lendületet adhatna az európai gazdaságnak, ha megvalósulna. Emellett oktatási ügyekben is aktív. A képviselőnőről bővebben korábbi cikkünkben olvashat>>>

Ezt például úgy lehet elérni, hogy csökkentjük az összes cégnek a vállalati adókat az EU-ban, hogy megengedhessék magunka, hogy alkalmazzanak egymillió európait az átlagos EU-s fizetés mellett.

Egy másik kulcsfontosságú terület az oktatás. Jogszabályi változtatásokra van szükség ezen a területen is: például a szakképzés beillesztésére a tantervekbe. Németországban és Ausztriában a kettős oktatási és képzési rendszer nagyon sikeresnek bizonyult. Mindkét országban a legalacsonyabbak között van a fiatal munkanélküliek száma Európában. Azt hiszem, ez egy jó példa, amit érdemes követni. Elő kell segítenünk az innovációt, erősítenünk kell a fiatal európaiak kezdeményező, vállalkozó szellemét. A fiataloknak bízniuk kell a saját képességeikben, és abban, hogy bennük is megvan az erő, hogy elindítsák a saját üzletüket.

Az EU-s „ifjúsági garanciaprogram” is egy fontos lépés, amely egyesíti az összes olyan eszközt, amellyel fel lehet lépni a fiatalok munkanélkülisége ellen. Csakhogy vannak még problémák azzal kapcsolatban, hogy hogy nézzen ki a program, és hogyan hajtsák végre. Éppen ezért sürgettem az Európai Bizottságot, hogy készítsen jelentést a végrehajtásról, a költségekről és az eredményekről, hogy lássuk, hol állunk.

Hogyan lett ilyen fiatalon európai parlamenti képviselő? Az idősebb kollégái hallgatnak önre? (Tamás)

Habár csak nemrég választottak meg képviselőnek, korábban tanácsadóként dolgoztam képviselők mellett, és koordináltam a munkájukat a pártunkban 2009 óta. Ezzel párhuzamosan az volt a feladatom, hogy erősítsem és mélyítsem a kapcsolatokat a saját pártom és a többi tagszervezet között a néppárti pártcsaládban. Úgyhogy tapasztalt vagyok már a parlamenti ügyekben. Elmúltak már azok az idők, amikor a fiatal kor hátránynak számított. Az osztrák külügyminiszter velem egyidős. A fiatal politikusok jellemzően bátrabbak abban, amit tesznek, mernek gyorsabban lépni, és formabontó megoldásokat választani. A fiatal korom a legnagyobb erősségem!

Mit gondol Magyarország Moszkva felé orientálódásáról, a keleti nyitásról? Mi a véleménye Vlagyimir Putyinról? (Tomi)

Nem hallottam „keleti nyitásról”, viszont azt tudom, hogy a magyar kormány támogatta az összes eddigi EU-s szankciót Oroszországgal szemben az Európai Tanácsban. Ez kulcsfontosságú. Putyin elnök stabilitást teremtett Oroszországban a kormányzása korai éveiben. Most azonban nagyon aggaszt, hogy a politikájával lelépett a demokrácia útjáról és eltávolodott az európai értékektől. Az EU-nak folytatnia kell a konstruktív párbeszédet Oroszországgal, ez elengedhetetlen ebben a nehéz időszakban.

Mi kell ahhoz, hogy az EU sokkal versenyképesebb legyen a mostaninál, és növekedési üteme utolérje az USA-ét? (János)

Azt hiszem, hogy Európának muszáj visszaszereznie a vezető pozícióját a kutatásban, az innovációban és az oktatásban, hogyha nem akarunk visszaesni az egyre erőteljesebb globális versenyben. Ezért létfontosságú, hogy többet fektessünk a tudásba és innovációba ma, hogy a jobb növekedési kilátásokkal számolhassunk a jövőben. Az új Európai Bizottság, Jean-Claude Juncker vezetése alatt egy ambíciózus tervvel állt elő arra, hogy Európa vonzóbb befektetési célponttá váljon, és több forrás legyen elérhető ezeken a stratégiai területeken. Azonban ez a kezdeményezés nem fogja elérni a kívánt hatást, hogyha az európai kormányok nem támogatják, és nem egészítik ki saját intézkedéseikkel nemzeti szinten.

Rovatok