Index Vakbarát Hírportál

Ön mekkora offshore-király?

2015. augusztus 1., szombat 08:21

A fejlődő országok 100 ezer milliárd forintos nagyságrendben buknak az illegális tőkekiáramláson, jóval többet, mint amennyi segélyt kapnak. De ön vajon mennyire van képben a multik adózási szokásaiban?

2015 a Fejlesztés Európai Éve, a HAND Szövetség a Művészetek Völgyében mutatta be munkáját a Momentán Társulat és Al Ghaoui Hesna segítségével (kapcsolódó cikkünket itt olvashatja). A DemNet Alapítvány kvíze a nemzetközi fejlesztés egyik fő kerékkötőjét, az illegális tőkekiáramlást járja körül. 

Az Európai Bizottság becslése szerint az adócsalás, illetve adóelkerülés által okozott bevételkiesés csak Európában elérheti az évi egybillió eurót. 

A világ fejlődő országai pedig - ahol a legnagyobb szükség lenne a szegénység csökkentésre – óvatos becslések szerint is évi 660-870 milliárd eurót veszíthetnek a különféle tőkeáramlások, azon belül is főleg a multinacionális vállalatok által folytatott adóelkerülés következtében. „Bár a segélyek kritikus eszközök a szegénység elleni küzdelem finanszírozásában, ezek a csillagászati adókiesések pont azok az erőforrások lehetnének, amelyekkel a fejlődő országok sorsát jobbra lehetne fordítani″ – mondta Bördős Éva, a DemNet projektvezetője.

De akkor hány billió euró rejlik a világ adóparadicsomaiban?

Hány ezer amerikai cég fér egyetlen irodába a Kajmán-szigeteken? És közben hány gyerek hal meg naponta a világon nálunk pofonegyszerűen megelőzhető okok miatt? Kvízünkből kiderül:

Hány öt év alatti kisgyermek hal meg naponta egyébként megelőzhető okok miatt (pl. alultápláltság, hasmenés)?
Hány bejegyzett cég jut a Brit Virgin-szigetek minden egyes lakójára?
Globálisan hány általános iskolás korú gyerek marad ki a formális oktatásból?
Mauritiuson hány céget menedzsel kilenc ember – legalábbis papíron?
Hány amerikai cégnek nyújt otthont mindössze egyetlen irodaépület a Kajmán-szigeteken?
Papíron melyik országból érkezik a legtöbb külföldi befektető Indiába?
Hány ember számára nem adottak a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatások a világon?
2010-es szakértői becslések szerint nagyságrendileg mennyi pénz lehet elrejtve a világ adóparadicsomaiban?
Ennek a vagyonnak becslések szerint hanyadrésze áramlik ki a fejlődő országokból (köztük a világ legszegényebb országaiból)?
Becslések szerint a multinacionális vállalatok beruházásainak hanyadrészét vezetik át adóparadicsomokon, ezzel is elkerülve az adófizetést?
Hány ember számára nem adottak a legalapvetőbb szanitációs feltételek a világon?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Rovatok