Index Vakbarát Hírportál

A világ legfiatalabb állama, ahol a menekültek hatvan százaléka gyerek

2015. augusztus 27., csütörtök 12:51

„A háború miatt kínszenvedés az életünk. Minden rosszra fordult. A kisfiam egyik betegségből a másikba esik. Először kanyarós volt, azután vírusos hasmenés vette le a lábáról. Mindennek a tetejébe súlyosan alultáplált” – mondja Nyaot, aki férjével és két kisfiával egy kis kunyhóban él Dzsongolei állam Akobo településén Dél-Szudánban. Kisebbik fia, a hároméves Nhial súlyosan alultáplált.

„Amióta kitört a háború, csak szenvedésben és nélkülözésben volt részünk. Csaknem feladtuk már a reményt. Nincs elég ennivalónk. Naponta csak egyszer jutunk táplálékhoz. Félek, jövő hónapra teljesen kiürül az éléskamra” – mondja az asszony. A cikk szereplőinek nevét személyiségi jogaik védelmében megváltoztatta a riportot készítő ECHO (Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága) stábja. 

Több mint egymillióan menekültek el

Dél-Szudánban 2013 decembere óta tombol az erőszak. Egymilliónál is többen kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat, és zsúfolt táborokban vagy rögtönzött szálláshelyeken keressenek menedéket, dacolva az éhínséggel, az erőszakkal és a fertőző betegségekkel. A világ legfiatalabb államában nem egyszerűen humanitárius válsághelyzet alakult ki, hanem valóságos apokalipszis: becslések szerint 250 ezer ötévesnél fiatalabb gyerek súlyosan alultáplált. A régió dél-szudáni menekültjeinek pedig 60 százaléka gyerek, illetve kiskorú fiatal.

Nem atombiztos a szerdán megkötött béke

Salva Kiir, Dél-Szudán elnöke szerdán Jubában aláírta a békemegállapodást a lázadók vezetőjével, Riek Macharral, de a békefolyamat elemzők szerint továbbra is vékony jégen táncol. A nemzetközi közösség által kikényszerített megállapodás aláírásakor az elnök sietett kinyilvánítani, hogy fenntartásai vannak a szerződéssel kapcsolatban, és az országon belüli etnikai ellentétek sem szűnnek meg egy csapásra.

A mostani megállapodással 20 hónapja tartó polgárhaborúnak vetnének véget az aláírók. A hét elején közzétett ENSZ-jelentésből kiderült, hogy mindkét oldal rengeteg fegyverrel rendelkezik, így a konfliktus még hosszan elhúzódhatna. A 2013 decembere óta tartó véres belviszályban több tízezren haltak meg tömegmészárlások során, gyerekeket kényszerítettek katonáskodásra, nők sokaságát erőszakolták meg.

Dzsongolei állam rendkívüli módon megsínylette a fegyveres konfliktust: több mint 200 000 ember vált földönfutóvá, és az országban itt fenyeget a leginkább az éhínség. Akobo megyén belül minden negyedik gyermek súlyosan alultáplált.

A Save the Children szervezet az Európai Unió segítségével öt élelmezés központot állított fel, amelyek ezernél is több gyermek számára nyújtanak életmentő ellátást.

Nyaot hároméves fiával, Nhiállal felkereste e központok egyikét, ahol a gyermeket megvizsgálták és szakszerűen ellátták. Emellett gyógy- és tápszereket is adtak, hogy teljes felépülését segítsék.

Az élelmiszerhiány milliókat fenyeget

Az édesanya elmondása szerint a kezelés óta fia már jobban érzi magát, olyan, mintha kicserélték volna. „Nagyon aggódtam érte, mert a teste szinte feladta: se vége, se hossza nem volt a szenvedéseinek. Ha az egészségügyi központban éppen akkor nem lett volna megfelelő gyógyszer, lehet, ma már nem is élne” – teszi hozzá.

A segélyszolgálatok már jelezték, hogy a súlyos élelmiszerhiány milliók életét veszélyezteti.  

Peter Walsh, a Save the Children szervezet dél-szudáni képviseletének igazgatója felhívta arra a figyelmet, hogy a térségben élő gyermekeknek legalább egyharmada nem jut elegendő táplálékhoz: több mint 20 százalékuk akut alultápláltságban szenved, 4 százalékuk pedig súlyosan alultáplált. Az élelmiszerhiány, mint mondta, a puszta létüket fenyegeti.

Az ENSZ szintén arra figyelmeztet, hogy gyermekek tízezrei halhatnak meg, ha nem ér véget a konfliktus, és az emberek nem térhetnek vissza otthonaikba, hogy előteremtsék a betevőt.

A 60 százalék egyébként bár kiugró arány, nem sokkal marad el a világátlagtól. Világszerte a menekülésre kényszerülők fele gyerek. A menekültekről kvízünkben tesztelheti tudását.

2015 a Fejlesztés Európai Éve, az ehhez kapcsolódó civil rendezvénysorozat első programjáról itt számoltunk be. Kenyai riportunk a Taita-projektről a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség tanulmányútján készült, a Taitára szakadt magyar kertésszel készült interjúnkat itt olvashatja. Összes cikkünket a fejlesztés évéről itt érheti el. A riport eredetileg az EYD2015 honlapon jelent meg.

Rovatok