Index Vakbarát Hírportál

Terry Reintke: Budapesten kiderült, hogy Dublin megbukott

2015. szeptember 6., vasárnap 14:40

Terry Reintke zöldpárti európai parlamenti képviselő pénteken villámlátogatásra érkezett Budapestre, hogy megnézze, hogy élnek a pályaudvarokon a menekültek. Villáminterjúnkban a kormány és az EU felelőssége mellett arról beszélt, hogy a Zöldek szerint a dublini szabályozás az elejétől fogva működésképtelen és igazságtalan.

Szeptember elején nyilatkozatot adott ki a magyarországi menekülthelyzetről, majd csütörtökön a Nyugati, pénteken a Keleti pályaudvarhoz látogatott el, mit tapasztalt?

A helyzet drámai. Sokkal rosszabb, mint amire számítottam. Ez egy humanitárius válság. Olyan emberek maradnak segítség nélkül Európában, akik azért jöttek ide, mert elvesztettek mindent, és a háborús pusztítás elől kellett menekülniük. Egyedül önkéntesek látták el alapvető orvosi szükségleteiket, adtak nekik ételt vagy szállást.

Terry Reintke

1987-ben született Gelsenkirchenben, 2014-ben választották meg zöldpárti EP-képviselőnek. Szakdolgozatát a balkáni háborúk alatt szexuális áldozattá válókról és helyi civil szervezetekről írta. Magyarországra szeptember 4-én a menekültügyi helyzet miatt látogatott.

Mi volt a legmegdöbbentőbb?

Találkoztam egy csecsemővel, Sadannal, aki hat napja született a pályaudvaron. Sosem felejtem el ezt a pillanatot, azonnal cselekednünk kell.

Mit gondol, a magyar kormány megfelelően kezeli a krízishelyzetet?

A baja az, hogy a magyar kormány nem kezeli a krízist. Az emberek segítése helyett negligálják a helyzetüket, és politikai haszonszerzésre próbálják felhasználni őket, alapvető jogaiktól fosztva meg embereket. Ha Orbán Viktor valóban keresztény, itt az ideje, hogy együttérzést mutasson.

Van gyakorlati javaslata arra, hogyan lehetne jobban kezelni a helyzetet?

Humanitárius beavatkozásra van szükség. A budapesti menekülteknek szállásra, élelemre, higiéniára és orvosi ellátásra van szüksége. Hosszabb távon új EU-s menedékjog-politikára van szükség, ami tiszteletben tartja a menekültek alapjogait. A Budapesten történtekből egyértelműen kiderült, hogy a dublini szabályozás megbukott.

Orbán Viktor EU-s találkozóin vita volt arról, hogy összeurópai, vagy tagállami problémáról van szó.

A menekültkérdés mindenképpen EU-s probléma. Ugyanakkor az Orbán-kormány felelős a budapesti események eszkalálódásáért.

Orbán Viktor azt mondta, ez egy német probléma, mert nem Magyarországra, hanem Németországba tartanak a migránsok. Németország mit tehetne, hogy segítsen a menekülteknek?

A német kormánynak nyomást kell gyakorolnia Orbánra, hogy hagyja az embereket továbbutazni. Dublin felfüggesztése, mivel a szabályozás már az elejétől fogva hibás volt, megfelelő lépés volt. Mindent meg kell tenni, hogy megoldódjon a budapesti helyzet, és hosszú távon igazságos és befogadó EU-s menekültpolitika jöjjön létre.

Mi a Zöldek elképzelése erről?

Hosszú ideje ismételjük: új megoldás kell a nem működő és embertelen dublini rendszer helyett. Olyan megoldásra van szükség, ami biztosítja a menedékkérők méltányos elosztását a tagállamok között. A jelenlegi válság a közvetlen következménye annak, hogy az EU-tagállamok képtelenek voltak egy közösen koordinált bevándorlási és menekültpolitikát kialakítani az elmúlt években.

Magyarországon az EU-s zászlót levette a kormány a parlamentről, az Ausztria felé gyalogló migránsok pénteken magasra emelték. Az üzenet egyértelmű: az EU-nak meg kell mutatnia, merre tartunk. A demokrácia, sokszínűség és emberi jogok Európája, vagy a nacionalista egoizmus autoriter, rövidlátó uniója felé.

Németország félreérthető kommunikációja ön szerint nem maga is kiváltó oka a kialakult helyzetnek? Gondolom, értesült a bevándorlási hivatal kijelentéséről, majd Angela Merkel pontosító nyilatkozatáról?

A helyzet maga és a kaotikus szituáció maga is jele Dublin kudarcának. Az EU vezetőinek most az a feladata, hogy éljenek a lehetőséggel, hogy lebontsák az erődöt, és végre felelősséget vállaljanak a kérdésben.

Azzal, hogy Ausztria beengedte a Magyarországról kigyaloglókat, nem ösztönöz egyben újabb embereket, vélhetően kezelhetetlenül sokat arra, hogy megpróbáljanak Magyarországra, és onnan automatikusan Nyugat-Európába jutni? 

Ebben a konkrét esetben az emberek befogadása volt az egyetlen opció. Ha Európa valóban az emberi jogok és demokrácia hazája akar lenni, most kell olyan menekültrendszert felépítenia, ami legális és biztonságos utat jelent az EU-ba a menekülteknek, akik a háború elől menekülnek. Nekik védelemre és jövőképre van szükségük.

Rovatok