Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta az EP a menekült nők jogairól szóló jelentést

2016. március 8., kedd 14:09

Az EU migrációs és menedékpolitikáinak és eljárásainak reformja kell, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket. Erre a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek és más családtagjaik biztonságának növelése érdekében van szükség, áll az EP-képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában.

„A jelentés felhívja a figyelmet a menekült nők különösen kiszolgáltatott helyzetére az Európai Unióban. Hazájukból az üldöztetés elől menekülve egy veszélyekkel teli utazásra vállalkoztak, hogy egy biztonságosabb helyre érhessenek. A fogadóközpontokba való megérkezéskor ezek a már kiszolgáltatott nők, akik lehet, hogy szexuális erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakos bűncselekmény áldozatai, további akadályokkal szembesülnek, amelyek csak tovább rontják a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket” – mondta a jelentéstevő képviselő, Mary Honeyball.

Az állásfoglalást 388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett fogadták el. Korábban magyar képviselőkkel is beszéltünk Brüsszelben a jelentésről és a menekültválságról, ők ezt mondták.

Nemi szempontokat figyelembe vevő menedékkérelmi eljárás

Az állásfoglalás szerint a menedékkérvények feldolgozása során az egyéni és nemi alapú erőszak formáit, mint például a nemi erőszakot és a szexuális erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását, a kényszerített házasságot és a családon belüli erőszakot az EU-n belüli menedék kérvényezésének alapos indokaiként kell elismerni.

A képviselők továbbá hangsúlyozzák, hogy LMBTI-szükségleteket figyelembe vevő fogadó létesítmények létrehozásának szükségességét, mivel gyakori az LMBTI személyek ellen elkövetett erőszak a fogadó létesítményekben.

A jelentés szorgalmazza különböző intézkedések megtételét, amelyek biztosítanák, hogy a menedékkérelmi folyamat során és a fogadóközpontokban a nők szükségletei biztosítva legyenek:

Beszüntetni a gyerekek, várandós nők és nemi erőszak áldozatainak fogva tartását

A menedékkérők pusztán adminisztratív kényelmi okokból való fogva tartása sérti a szabadsághoz való jogot, mondja ki a szöveg. Az EP-képviselők felszólítanak a gyerekek, a várandós menedékkérő nők és a szexuális erőszak és emberkereskedelem áldozatainak fogva tartásának beszüntetésére

Továbbá kiemelik az Európai Unióba vezető, biztonságos és legális útvonalak elérhetővé tételének szükségességét a menekült nők biztonságának növelésének és az embercsempészet visszaszorításának érdekében. Az illegális migrációval kapcsolatos politikák nem akadályozhatják az uniós menedékkérelmi eljáráshoz való hozzáférést, teszik hozzá.

A nemi szempontok érvényesülése

A Parlament ezen kívül elfogadta az Angelika Mlinar képviselőnő által készített állásfoglalást a nemi egyenlőségi szempontok érvényesüléséről az Európai Parlament munkájában, 453 szavazattal, 173 ellenében, 79 tartózkodás mellett.

Rovatok