Index Vakbarát Hírportál

EP: függesszék fel a török csatlakozási tárgyalásokat

2016. november 23., szerda 00:57 | aznap frissítve

Az európai parlamenti képviselők nagy része nem engedné tárgyalóasztalhoz a törököket addig, amíg vissza nem vesznek az elnyomásból.

Az európai parlamenti képviselők láthatóan nem nézik jó szemmel Törökország „aránytalanul represszív” válaszintézkedéseit a júliusi sikertelen katonai puccsra.

Rögtön az események után hatezer embert vettek őrizetbe a török hatóságok, tisztogatások kezdődtek, és a kormány kilátásba helyezte, hogy visszaállítja a halálbüntetést. A török államfő, Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy nem hajlandó enyhíteni az indokolatlanul szigorú terrorellenes törvényt, ami pedig a törökök unióba való vízummentes belépésének egyik feltétele.

A EP-képviselők nagy része kedden az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést, és arra kérte az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen függesszék fel a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Ez nem jelenti azt, hogy az EU ne lenne nyitott a Törökországgal folytatott párbeszédre, ám „ez az ablak hamar bezáródhat, ha Törökország valóban bevezeti a halálbüntetést”, tették hozzá páran. A kérdésről csütörtökön szavaznak.

Rovatok