Index Vakbarát Hírportál

Újabb hülye korlátot bont le az EU

2017. február 10., péntek 22:28

Hamarosan hordozhatóvá válnak az online tartlomszolgáltatások, így például más tagállamból is netfilxezhetünk, ha itthon előfizettünk rá.

Megállapodtak az EU fő intézményei a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról. Így lehetővé válhat, hogy az uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék az előfizetéseiket  filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra.

Az Európai Unió Tanácsa, az Európai Parlament és az Európai Bizottság egyezségének köszönhetően az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre. Az ingyenes szolgáltatások nyújtói önkéntesen szintén felkínálhatják regisztrált felhasználóiknak a tartalmak hordozhatóságát.

Akiknek az otthonukban előfizetésük van, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik majd kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket

örült a megállapodásnak Andrus Ansip digitális piaci biztos.

Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos is üdvözölte az egyezséget, Az Európai Bizotság magyar tagja szerint „a digitális szolgáltatások új lehetőségeket kínálnak arra, hogy otthonunktól távol is élvezhessük a kulturális tartalmakat, ezért nagy rájuk az igény. A megállapodás új kapukat nyit a polgároknak, egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában””

Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még fontosabb a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével. Felmérések szerint tavaly az európaiak közel kétharmada használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszására vagy letöltésére, és ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket.

A megállapodást a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan is jóvá kell hagynia, ami várhatóan idén tavasszal történik meg. Az új szabályokat ezután a jövő év elejétől alkalmazzák minden tagállamban.

(MTI)

Rovatok