Index Vakbarát Hírportál

Frank Engel: Hagyjátok a dumát. Tudjuk, mi történik és miért

2017. április 6., csütörtök 09:54

A Fidesz a pártcsaládjának körbeküldött levélben magyarázkodik a CEU miatt és reklamál, amiért támogatás helyett pont az ellenkezőjét látják a kollégáiktól. Egy néppárti képviselő kidobná őket a csoportból, sőt, Magyarországot is az EU-ból.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttsége szerdán körlevelet küldött a pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselőinek, amelyet sikerült teljes terjedelmében megszereznünk. Eszerint a lex CEU kritikusait „súlyosan félrevezette az amerikai milliárdos Soros propagandája”.

Varázsvilág

„Amikor a normális világban jelentkezünk egy egyetemi képzésre, diplomát kapunk”, de a „varázsvilágban” kettőt. „Csak létre kell hozni egy egyetemet Európában anélkül, hogy valaki zavartatná magát a tanítással a saját nem uniós országában és élvezze a jogtalan előnyt, hogy európai és nem európai (amerikai, kínai, japán)” diplomát is kiadhasson, így versenyképesebbé válva a többi magyar egyetemnél (bár például az ELTE vezetése kiállt a CEU mellett). „Ahogy George Orwell Állatfarmjának világában, vannak egyenlőek és vannak néhányan, akik egyenlőbbek a többieknél.”

Ez ellen a levél szerint egy döntéshozó védené a saját országa egyetemeit a normális világban (ehhez képest Bécs és Vilnius is bejelentkezett a CEU-ért). „A propaganda és virtuális valóság varázsvilágában az európai jogalkotó azt írja Twitterre a saját és választóköre érdekei ellenében, hogy a méltányosság és az egyenlő szabályozás kialakítása tulajdonképpen egy támadás az egyetemi szabadság ellen. Azért, mert rosszul informált, vagy ami még rosszabb,” vak politikai elfogultság miatt.

Senki sem zárja be a CEU-t, csak azt szavazták meg, hogy ha egy nem európai felsőoktatási intézmény folytatni akarja a hazai diplomák kiadását egy európaival párhuzamosan, azt meg kelljen erősíteni egy kétoldalú egyezménnyel az adott ország hatóságaival. „Egy normális és általános minimumkövetelmény” – írják a feltételről, amivel az a gond, hogy az Egyesült Államokban az oktatás nem szövetségi, hanem állami jogkör, azaz nem látszik, hogyan tudna ennek megfelelni a CEU.

„Kedves kolléga, kérjük, ne legyen Soros úr, a szocialisták, a riválisaink – akiknek megvan a saját politikai céljuk – gyanútlan, félrevezetett, passzív eszköze.

A hamis hírek és a propaganda mai sajnálatos világában továbbra is rendelkezésre állunk kollégaként bármilyen kérdésükre, hogy tisztázzuk a helyzetet és kijavítsuk az óriási félreértéseket, amelyeket hazugságok és propaganda okozott.”

Támogatás helyett „az ellenkezőjét látjuk”

Az email mintha arra utalna, hogy már az Európai Néppártban is szakad a cérna.

„arra számítottunk, hogy ebben az esetben [...] biztosan támogatnak minket a kollégáink itt és az Európai Bizottságban is. Az ellenkezőjét látjuk.”

Az Európai Bizottság vizsgálja a lex CEU-t, amit a Néppárt frakciójának elnöke, Manfred Weber is kért. Szerinte az EU-nak „pártviták helyett komoly vizsgálatra van szüksége”, de „a gondolkodás, a kutatás és a szólás szabadságát” mindenféleképpen meg fogja védeni a pártcsoport. Szerdán egy sajtótájékoztatón egy néppárti képviselő is kiállt a CEU mellett, akárcsak korábban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság Fidesz-kormány által kijelölt magyar tagja, aki az oktatásért felel. Azóta két kollégája, a néppárti Carlos Moedas és a Bizottság kettes számú embere, az alapjogokért felelős szocialista Frans Timmermans is csatlakozott hozzá.

Timmermanst külön is megemlíti a levél. Azt állítja, hogy a bizottsági első alelnök a múlt héten egy olyan szöveget küldött körbe az Európai Bizottságban, amely felszólítja a biztosokat, hogy az „informális kapcsolataikat használva jelezzék az aggodalmaikat” a magyar kormánynak, „különösen azon az európai parlamenti politikai csoporton keresztül”, amelyhez a magyar kormány tartozik.

Téma volt a CEU a Néppártban

A Politico egy luxemburgi néppárti képviselő válaszát is megszerezte. Frank Engel azt kérte, „hagyjátok a dumát. Tudjuk, mi történik és miért.”

„Miért nem hagyjátok ott a Néppártot és az EU-t a saját feltételeitek szerint? [...] Gyakorlatilag és tényszerűen amúgy is kint vagytok. Szóval menjetek. Kérlek, menjetek.”

Osztrák néppárti kritika is érkezett

A Népszava szúrta ki, hogy az osztrák néppártiak európai parlamenti delegációvezetője is kritizálta a lex CEU-t. Othmar Karas szerint „ez nem demokrácia, hanem hangulatkeltés”, és Orbán Viktor a nemzeti konzultációval ugyanazt a kettős játékot játssza, mint ami a brexithez vezetett. Kedden leveleket küldött többek között Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek, Joseph Daul elnöknek és Szájer Józsefnek, a frakció alelnökének.

Frank Engel – a másik luxemburgi néppárti képviselővel, Viviane Redinggel együtt – a Fidesz régi néppárti kritikusa, ezért az ő véleményéből nem érdemes általánosítani. 2015-ben például „szánni való populistának” nevezte Orbán Viktort. Akkor mélyponton volt a Néppárt és a Fidesz kapcsolata, miután a miniszterelnök a halálbüntetést bevezethetőségét pedzegette, és alapos fejmosást is kaptak a magyar képviselők.

A kormány azzal magyarázta ki magát, hogy biztosan nem vezetik be az uniós alapjogot sértő halálbüntetést. Ezután a jelek szerint normalizálódott a Fidesz és a Néppárt kapcsolata. A jobbközép pártcsoportnak jól jön a viszonylag sok, 12 magyar európai parlamenti képviselő, miközben a Fidesznek is kapóra jön a legnagyobb frakció politikai támogatása, az egyéb előnyökről nem is beszélve. Orbán Viktor nemrég még legfőbb uniós szövetségesével, az euroszkeptikus lengyel Jog és Igazságossággal is hajlandó volt szembemenni a Néppárt érdekében.

Úgy értesültünk, hogy nem volt vita Magyarországról a szerda délutáni néppárti frakcióülésen, amin az összes képviselő részt vesz. A frakcióvezető Manfred Weber felvezette a témát, és azt mondta, hogy fel fogják kérni az EU ellenőrző testületét, az Európai Bizottságot, hogy elemezze ki az új magyar felsőoktatási törvényt, és alkosson véleményt, amit majd a magyar kormánynak be kell tartania. Azt mondta, bízik a fideszes képviselőtársaiban, és türelemre intett.

Előtte szűkebb körben is összejöttek a nemzeti küldöttségek vezetői, ott már forróbb lehetett a hangulat.

Orbán is írt levelet

Az Origónak a kormányfő sajtófőnöke megerősítette, hogy Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. Ebben azt kérte, kellő körültekintéssel járjon el az ügyben. Több „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett. „A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Rovatok