Index Vakbarát Hírportál

Üdvözölnék a független Skóciát az EU-ban

2017. április 10., hétfő 11:33

Ötven politikus, köztük egy magyar európai parlamenti képviselő írta alá a támogató levelet.

Ha a Skócia függetlenné válna és szeretne az Európai Unió tagja maradni, „felajánljuk teljes támogatásunkat a lehető leggyorsabb, legsimább és legrendezettebb átmenethez” – ígéri egy levélben félszáz uniós politikus. Ross Greer skót parlamenti és Terry Reintke német európai parlamenti zöld képviselők kezdeményezéséhez többek között Jávor Benedek is csatlakozott.

A Párbeszéd EP-képviselője szintén a zöldek frakciójában ül, de más politikai családokból is aláírták a kezdeményezést, bár jobboldalit csak elvétve találni köztük.

A skótokról a skótok döntsenek

A levél szerint tiszteletben tartják a britek döntését az EU elhagyásáról, de azt is elismerik, hogy a skótok többsége a maradás mellett szavazott. „Skócia népének kell döntenie Skócia alkotmányos jövőjéről, kapcsolatáról az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval” – írja a dokumentum.

A skót parlament újabb népszavazást függetlenségi kért, de ebbe a brit parlamentnek is bele kell egyeznie. Theresa May miniszterelnök elzárkózott tőle, hogy engedélyt adjon a népszavazásra, legalábbis amíg le nem tárgyalták a brexitet.

Sajnálják, hogy a brit kormány tojt a skótok fejére

A levél aláírói sajnálják, hogy a brit kormány a „kemény brexit” (azaz a közös piac elhagyása) mellett döntött és „eddig nem volt hajlandó megfelelően figyelembe venni a skót állampolgárok” igényeit. „Ezért ha Skócia önálló állammá válna és úgy döntene, hogy fenntartja az európai uniós tagságát, teljes támogatásunkról biztosítjuk” a gyors és zökkenőmentes átmenethez. „Skóciát a legteljesebb mértékben üdvözölnénk” az Európai Unió tagjaként.

Express: „elkeseredett eurokraták”

Az euroszkeptikus brit bulvármédia egyik zászlóshajója, a Daily Express érezhetően nem volt elragadtatva a levéltől. Úgy számoltak be róla, hogy „alig ismert”, „elkeseredett eurokraták” írták. 

Rovatok