Index Vakbarát Hírportál

A brexit elveszi mások kedvét a kilépéstől

2017. június 30., péntek 07:12 | aznap frissítve

Többek között a brexitről és a kétsebességes EU-ról kérdezték olvasóink Richard Corbettet, aki uniós ügyekben a Munkáspárt talán legtapasztaltabb brit európai parlamenti képviselője.

Osztja-e Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének véleményét, hogy a brexit még mindig elkerülhető? (András, Norbert)

Igen. Az Egyesült Királyság az EU-ból távozás előtt bármilyen szakaszban dönthet úgy, hogy visszavonja az „50. cikk” szerinti kérelmét [az uniós alapszerződésnek ez a cikke szabályozza, hogyan léphet ki egy tagállam], ami csak egy jelzés a kilépési szándékról. Úgy tűnik, ez az általános vélemény a kontinensen, és ezt gondolja John Kerr is, aki az 50. cikket írta.

Most, hogy kisebbségi kormány van, milyen esélyeket lát egy „puha brexitre”? (Péter)

A brit társadalom elutasította a „kemény brexitet”, amelyre Theresa May miniszterelnök törekedett korábban idén, és amelynek a támogatására kérte a választókat.

Már mostanra is megnőtt a parlamenti nyomás, hogy egy kevésbé káros uniós kilépésre törekedjünk. Arra számítok, hogy ez még erősebb lesz, ahogy a gazdasági és gyakorlati következmények világosabbá válnak. Egyike voltam annak az ötven munkáspárti nemzeti és európai parlamenti képviselőnek, akik aláírtak egy nyilatkozatot. Ebben arra szólítottunk fel, hogy az Egyesült Királyság legalább a közös piacon belül maradjon. Nagyon sokan vannak még, akik el akarnak kerülni egy kemény brexitet vagy akár meg is állítanák a kilépést.

Számíthatunk nagyobb kavarodásra Skócia és Írország felől? (Péter)

A brexit miatt Észak-Írországnak és Írországnak egy azonnali logisztikai problémával kell szembenéznie, mert közös a szárazföldi határuk.

Iszonyú nehéz lesz elkerülni a jelentős gazdasági problémákat, ha az Egyesült Királyság kilép a vámunióból

[azaz a szigetország nem marad a közös vámhatáron belül]. Még az északír Demokratikus Unionista Párt – amely megállapodott a kisebbségi konzervatív kormánnyal Theresa May hatalomban tartásáról – is kijelentette, hogy nem akar „kemény” határt.

Skócia szintén tiltakozni fog egy kemény brexit ellen, bár a Skót Nemzeti Párt elhalasztotta, hogy egy újabb függetlenségi népszavazásra hívjon fel. Tulajdonképpen egyre valószínűbbnek tűnik, hogy mindegyik devolúciós kormányzatnak – ne felejtsük el Walest – erősebb hangja lesz a vitában.

Milyen esélyt lát arra, hogy kétsebességessé válik az EU? (Péter)

Sohasem gondoltam úgy, hogy az EU két, kényelmesen elválasztható csoportba osztható.

Igaz, hogy

Az érintett tagállamok viszont minden esetben mások és mindig kisebbségben vannak. Azt se felejtsük el, hogy az összes tagállam benne van a különösen fontos közös piacban, az egységes szabályaival és politikáival a fogyasztó-, és környezetvédelemtől kezdve a dolgozók jogain és a versenypolitikán át a mezőgazdaságig. Mindannyian részt vesznek közös kutatás-fejlesztésekben, külügyi együttműködésben és még sok másban.

Számít rá, hogy másik tagállam is követni fogja az Egyesült Királyságot és kilép az EU-ból? (Ádám)

Nem. Épp azt gondolom, hogy

amint az emberek meglátják a hatalmas hátrányokat, amelyekkel az Egyesült Királyságnak szembe kell néznie a távozással, más országok kilépésének az esélye hamar el fog enyészni.

Mi a benyomása az alakuló uniós katonai tervekről? (Miklós)

Adva van egy agresszív Putyin keleten, egy Amerikát Európától eltávolító Trump nyugaton, és a közös veszély, amit a terrorizmus jelent. Így nem meglepő, hogy az európai országok arról tárgyalnak, szükségük van-e arra, hogy többet tegyenek a védelem terén.

Szükség van-e arra, hogy az uniós intézmények vonzóbbá tegyék magukat? (Ádám)

Némelyikre ráférne egy kis ráncfelvarrás! De komolyan véve, az EU-nak hasznosabb lenne, ha jobban bemutatná magát közvetlenül a különböző tagállamok állampolgárainak, mert sokan vannak, akik ideológiai okokból becsmérlik. Gyakran a bal- és jobbszélről dühödt hangok állítanak marhaságokat az EU-ról. Ez évtizedek óta súlyos gond az Egyesült Királyságban, mindenféle kitalált vagy szándékosan eltorzított történeteket terjesztenek.

Mit gondol az olyan közös vállalkozások jövőjéről, mint a repülőgépeket gyártó Airbus Csoport vagy az Eurofighter GmbH? (Miklós)

Nagyon valószínű, hogy továbbra is meglesznek – akár az Egyesült Királysággal, akár anélkül.

Hogyan képzeli el a jövőbeni karrierjét a brexit után? (Miklós)

Spórolok egy lóra és ellovagolok a naplementébe!

Rovatok